Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Саниран блок в Бургас остана без покрив

Некачествено и бавно саниране остави без ток и покрив цяла жилищна кооперация в Бургас. Живеещите в протеклия блок № 9 в комплекс "Изгрев" са завели колективен иск, а фирмата е на път да постави рекорд по бавно саниране – за пет месеца не е завършила нито един вход в кооперацията.

Хората от блока се оплакаха пред БНТ, че няколко бригади се сменили само за последните два месеца, а след като премахнали ламарините от покрива, апартаментите започнали масово да се наводняват. Заради течовете на много места прекъснало електричеството и много електроуреди са повредени. Хората сами се справят с повредите и искат само по-скоро да се отстранят недостатъците.

"Най-много поразии беше в един проливен дъжд, дето ние 12 часа ринахме водата, събирахме с парцалите. Едвам успявахме", каза Наталиа Терзиева.

Според заместник-кмета по строителството слаб контрол и трудна комуникация с главния изпълнител са довели до кризисната ситуация, но след последната инспекция вече се работи активно.

От Общината съобщиха, че от санираните 101 жилищни блока в Бургас до сега само при четири са констатирани различни проблеми. 

Вчера заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова обясни, че отговорността за качеството на саниране е на общините. 

„Изисквайки това от общините, ние не търсим начин да ги санкционираме, а механизъм, по който да гарантираме ефективното изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Ако се компрометира изпълнението и има нанесени щети за гражданите, при неизпълнени функции и непредприети навреме мерки от страна на общините, като възложители те ще понесат съответната отговорност, включително и финансова“, изтъкна още Крумова. 

Тя допълни, че общините следва да следят и за недопускане на нерегламентирано използване на подизпълнители, при което е трудно да се установи кой носи отговорност.

Крумова посочи, че гражданите могат да подават сигнали и до регионалните структури на ДНСК, ако установят нарушения по време на ремонта на техните жилищни сгради. „При наличие на  нарушения на строителния процес, ДНСК е органът, който би следвало да провери дали има неспазени изисквания от страна на ЗУТ“, допълни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във