Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Samsung с пръв спад на печалбите от три години насам заради кризата

Южнокорейската корпорация Samsung Electronics очаква спад на оперативната печалба с 32 на сто през третото тримесечие на тази година. Това ще бъде първото намаление на приходите на компанията за последните три години, става ясно от уебсайта на компанията.

„Консолидираните продажби за третото тримесечие на 2022 г. се очаква да бъдат около 76 трилиона вона. Оперативните приходи трябва да бъдат приблизително 10,8 трилиона корейски вона (7,7 милиарда долара)", казват от Samsung в прессъобщението.

В същото време прогнозираната печалба на компанията се оказа значително по-лоша от очакванията на международните анализатори, които прогнозираха паричните постъпления на технологичния гигант на ниво от 12,1 трилиона вона. Същото важи и за предварителната оценка на приходите на Samsung от 76 трилиона вона (54,2 милиарда долара). В сравнение с миналата година тази цифра се увеличава с 2,7 процента.

Спадът в приходите на Samsung се дължи на няколко фактора. Сред ключовите е намаляването на потребителското търсене на микрочипове, поради което центровете за данни и производителите на битова електроника бяха принудени да намалят броя на поръчките. Друга причина е не толкова високият ръст на търсенето на компютри и лаптопи, колкото очакваха анализаторите, заключава Bloomberg.

На 25 септември Федералната търговска комисия на САЩ започна разследване на предполагаемо нарушение на патенти от Samsung. Представители на американска компания от Атланта, Manufacturing Resources International (MRI), обвиниха южнокорейския технологичен гигант в нарушаване на патентни права, тъй като използва своите външни екрани за реклама на охладителна система.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във