Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Само за един язовир в област Кърджали са подадени документи за одържавяване

Водното огледало на река Арда край Кърджали

Стопанисването и състоянието на 1116 язовира в Кърджалийска област са обсъдили на работна среща в Кърджали председателят на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) инж. Петър Горновски и областният управител Никола Чанев, съобщиха от агенцията. Ще бъде актуализиран и списъкът на собствениците. От всички съществуващи в момента, само за един от язовирите в областта е подадена документация за одържавяване.

На срещата са присъствали още заместник-областният управител Севда Камбурова, главният секретар на областната администрация госпожа Събина Сюлюкчиева,  ресорният заместник-председател на ДАМТН о.р. ген. Кирил Войнов,  главният директор на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" инж. Мария Пирянкова и инж. Маргарита Караиванова - началник на Регионален отдел "Южна България - Кърджали" в Главната дирекция.

Поредната среща на ръководството на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор с областната управа на Кърджали се е провела по повод наскоро приетата от Министерски съвет Наредба за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и на съоръженията към тях и за осъществяване на контрол за техническото им състояние.

По време на разговорите, председателят на ДАМТН е посочил служителите на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях", които след влизане в сила на наредбата, със заповед на областния управител ще вземат участие в  Комисията за класификация на язовирите по отношение на степента на тяхната потенциална опасност.

Областният управител Никола Чанев е изразил задоволството си за добрата комуникация между областната управа и ръководството на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. В резултат на това, проблемите с язовирите в областта ще бъдат идентифицирани, след което ще започне работа за тяхното решаване.

Област Кърджали е една от 28-те области на България. Тя заема площ 3209 кв. кв и има население  около 152 808 души. Област Кърджали е разделена на седем общини, а общият брой на населените места е 470, от които градовете са едва пет - Кърджали, Момчилград, Крумовград, Ардино и Джебел. Черноочене и Кирково са двете общини в областта, съставени изцяло от села.

Facebook logo
Бъдете с нас и във