Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Само за ден над 7000 души са останали без работа

Над 235 хил. души у нас са безработни според последните данни на Агенцията по заетостта. От началото на кризата с коронавируса безработицата се ускорява, като само в петък (4 април) в бюрата по труда в страната са се регистрирали 7138 души. Съкратените са работили основно във вериги за бързо хранене, ресторанти и хотели.

"Това е доста висока цифра на новорегистрираните в бюрата по труда. Около 5000 от тях са посочили, че тяхната регистрация е свързана косвено или пряко с кризата покрай епидемията от коронавирус", заяви Кремена Калчева от Агенцията по заетостта. 

Според нея прибирането от чужбина е също характерен признак за регистрация. "Лицата доброволно споделят този показател, който е различен в отделните дни. В петък процентът не е бил толкова висок. В първите дни след 13 март, когато се усещаше по-силен приток на завръщащи се българи от чужбина, тогава процентът беше по-висок. Сега обаче той е около 1% от тези, които се регистрират ежедневно", обясни още Калчева.

В петък на много места в страната се извиваха дълги опашки пред бюрата по труда въпреки призива да се ползват електронните услуги на Агенцията по заетостта. Причината хората да предпочитат опашки въпреки заразата е липсата на компютри, както и опасенията им, че по електронен път или по пощата обработката на документите им ще се забави.

Със Закона за извънредното положение бе променен срокът, в който останалите без работа хора могат да се регистрират в Бюрото по труда. Вместо 7-дневен, сега той е двуседмичен. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във