Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Само три държави искат да ни доставят изтребители

Изтребителят F-16

Само три държави са изпратили оферти за нови изтребили. За Военновъздушните сили на България се предлагат едва четири модела. Става дума за нови F16 и F18 от САЩ, "Грипен" от Швеция и "Еврофайтър" втора ръка от Италия. 

Процедурата по закупуването на самолети за ВВС е разделена на два етапа. В първия военното ведомство иска да купи минимум 8 изтребителя за 1.8 млрд. лв. (отново с ДДС), а във втория поне още толкова - чрез сключването на нов договор. В рамките на този проект кабинетът е пресметнал и придобиването на летателни апарати, средства за наземно обслужване, за обучение на летците и първоначалната интегрирана логистична поддръжка. Според примерната схема първите три години ще се плащат по 100 млн. лв., а след това вноските постепенно ще се увеличават.

Предстои предложенията да бъдат проучени и до 2 седмици оценени от междуведомствена работна група. Следва класираният на първо място доставчик да бъде одобрен от последователно от правителството и Народното събрание.

Според вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов е възможно договорите с бъдещите доставчици да бъдат сключени в края на тази или началото на следващата година. България трябва да получи първите изтребители до 72 месеца от датата на сключване на договора. 

Очаквайте подробности

Facebook logo
Бъдете с нас и във