Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

САМО ПРЕЗИДЕНТЪТ ИЗНЕНАДА НСРТ

След две седмици на догадки и предположения изборът на парламента при огласяването на тримата нови членове на Националния съвет за радио и телевизия (НСРТ) не учуди никого. Двама от тях участваха и в предишния състав на съвета - председателят Александър Томов и секретарят Иво Драганов. Те остават като представители на парламентарната квота, избрани с гласовете на мнозинството в Народното събрание по предложение на председателя на Комисията за култура и медии Стоян Райчевски. Само ДПС и Евролевицата посочиха официално като тяхна алтернатива имената на скулптора Вежди Рашидов и на режисьора Борис Панкин. БСП не излъчи свой кандидат, но подкрепи предложенията на движението и БЕЛ. В крайна сметка депутатите от управляващата коалиция ги отхвърлиха с обяснението, че предлагат отново Томов и Драганов заради досегашната добра работа на медийния орган. ПГДЛ, БЕЛ и ОНС отказаха да участват в гласуването и след него в залата се оформи скандал. Левият депутат Иво Атанасов обяви избора за незаконни, защото Законът за радио и телевизия задължавал съставът на съвета да се обновява. Атанасов призова да бъдат избрани кандидатите на ДПС и БЕЛ като доказателство за независимостта на НСРТ. От опозицията обявиха, че ще сезират и Конституционния съд за решението на Комисията по култура и медии. Според тях НСРТ е действал от политически съображение при избора на победителите в проведените конкурси за частни национални телевизии и радиостанции.

Обновяването на съвета все пак се състоя с вота на президента Петър Стоянов. Още в началото на седмицата той даде да се разбере, че ще предложи нов човек на мястото на Александър Иванов. Юристът Иванов сам обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат. Заговори се, че Стоянов ще подкрепи Рашидов, а по-късно в залозите бе включено и името на актьора Стефан Данаилов, бивш член на медийния орган.
Вместо спряганите имена обаче държавният глава предпочете друг юрист - Бойка Янчева, негов съветник в президентството. Повечето от бъдещите колеги на Янчева бяха изненадани от избора, а генералната директорка на БНТ Лиляна Попова призна, че за пръв път чува името й.

През седмицата НСРТ се оказа в центъра на общественото внимание и по повод на доклада на Сметната палата. На 18 декември (понеделник) бяха обявени подробности от проверката, извършена в медийния орган за периода от 1 януари до 30 септември 2000 година. Обект на проверката са били изпълнението на бюджета, извънбюджетните сметки и фондове и управлението на имуществото. Похвалите на проверяващия Божидар Влахов са концентрирани в забележката, че съветът е създал условия и е положил усилия да изпълни лицензионните, регулаторните, контролните и надзорните си функции на аудиовизуалния пазар в страната. Две трети от протокола обаче е отделен на констатираните пропуски и нарушения. Според експертите Александър Томов и подчинените му не са съобразили заплатите си с изискванията на Закона за радио и телевизия и са ги завишили, като за допуснатите преразходи не са направени своевременни предложения за изменения в бюджета на съвета. НСРТ бе порицан и за неспазване на изискванията на единната бюджетна класификация.
От своя страна Александър Томов заяви, че констативният акт е опит за провокация и за дискредитиране и съзря в тези действия манипулация около избора на нови членове. По този повод от пресслужбата на Сметната палата коментираха, че проверките й са съобразно закона за работата й и че самият съвет е поискал да се направи ревизия на извършеното от него.
Особено внимание Сметната палата отделя на нарушенията при провеждането на конкурс за възлагане на обществени поръчки. В заключението й се казва, че не са уточнени праговете за участие според изискванията на чл.7 ал.1 от Закона за обществените поръчки, а също, че някои от кандидатстващите не са представили всички необходими документи. Въпреки това съветът е позволил тяхното появяване в надпреварата за доставка на компютърно оборудване до 20 хиляди лева.
НСРТ не утвърдил и извънбюджетната сметка на фонд Радио и телевизия. Липсвал ред и начин за съставянето, приемането, изпълнението и отчитането на самостоятелния бюджет на съвета, а част от разходите за гориво не са осчетоводени.
Палатата е дала копие от акта на министъра на финансите и е предложила мерки за отстраняването на пропуските.

Facebook logo
Бъдете с нас и във