Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Само през декември българските феремери получиха над 1 млрд. лева

През декември българските фермери получиха над 1 млрд. лева. В последния месец започнаха плащанията по Кампания 2019. Общо 2,8 млрд. лева подкрепа са получили фермерите за 2019 г.

По програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са договорирани  71,2 % от бюджета, включващ многогодишните ангажименти. Разплащането е достигнало 42,4 %, като в значителна степен е наваксано изоставането. Останали са само две мерки, които трябва да се финализират през януари месец. По програмата за морско дело и рибарство договорирането е 69%, а разплащането - 23,2%,  от което 16,2% е в 2019 г.

Земеделският министър Десислава Танева съобщи преди празниците, че изпращаме годината с една изключително добра реколта в областта на зърнените култури. Пшеницата достигна 6,1 млн. тона, по прогнозни данни, което е с 5% увеличение, а при ечемика с 20%. Брутната добавена стойност в аграрния сектор, по резултати за деветмесечието,  има ръст на всяко тримесечие. Стокообменът при външната търговия достига 3,4 млрд. евро, като има 7,4% ръст положително външно търговско салдо в размер на 823 млн. евро. Най-голям дял има увеличението при износа на зърнени култури, които като темп е значително по-висок от предходни години.

В началото на следващата година, предстои приемането на нормативни изменения, включително в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които уреждат условията за отглеждане на домашни свине. Всички те са изготвени в посока повишаване на мерките за биосигурност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във