Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Само около 1/4 от задължените са декларирали условия на труд

От началото на годината досега са подадени около 10 000  декларации и 40 000 броя уведомления за условията на труд, които фирмите с наети лица са задължени да подават в Инспекцията по труда по силата на чл. 15 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Данните трябва да бъдат декларирани от около 210 000 работодатели, като срокът за това изтича след малко повече от месец.

От ИА "Главна инспекция по труда" напомнят, че срокът за подаване на годишните декларации и уведомления за 2016 г. за състоянието на условията на труд във фирмите е до 2 май 2017 г., тъй като 30 април е почивен ден.

Всяка година – до края на април, декларации трябва да подадат всички задължени по смисъла на закона лица, които нямат подадена и успешно приета декларация (уведомление) за 2015 г., и съответно публикувана в публичния регистър.

Само уведомление подават задължените лица, които имат подадена декларация или уведомление за 2015 г., а през 2016 г. не са настъпили промени в обстоятелствата, подлежащи на деклариране.

Декларацията и уведомлението могат да бъдат подавани с КЕП по електронен път.

Facebook logo
Бъдете с нас и във