Банкеръ Daily

Бойко Борисов:

Само КЗК може да каже дали има картел между търговците на горива

Само Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) може да каже дали има картел, който държи цените на горивата високи. Това обясни премиерът Бойко Борисов по време на първия за новия политически сезон блиц контрол.

Признанието му идва десетина дни, след като той самият намекна на подобни задкулисни договорки между бензиностанциите и нареди на антимонополната комисия да започне проверки.

"КЗК е независим орган, но пък от парламента зависи да избере такова ръководство на комисията", подчерта той и уточни, че правителството не може да определя цената на бензина и дизела, както и на тока.

"Никой няма да е доволен. Живяхме в такива години", обясни Борисов.

Той разясни, че до края на месеца правителството и парламентът трябва да гласуват пакет от мерки, които да нормализират ситуацията на пазара на горива. А от тях в хазната щели да постъпват допълнителни стотици милиони левове. Борисов обаче така не пожела да отговори на въпроса защо цените на горивата в България са по-високи от повечето държави в Европейския съюз.

Преди това вицепремиерът Томислав Дончев обясни промените в цената на горивата с дефект на пазара, който трябва да бъде установен от КЗК. "Ако имаше функциониращ пазар без никакви дефекти, една подобна ситуация трудно можеше да се обясни", заяви Дончев в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров. 

Според вицепремиера "Лукойл" не може да даде отговор на въпроса, защото ако една рафинерия продава на цени, по-високи от пазарните, би следвало това да се компенсира с внос. 

Дончев припомни, че още през юни е писал до КЗК за необходимостта от секторен анализ, а в средата на август комисията е информирала за взетото решение да стартира подобен секторен анализ. Единствено КЗК има правото да се произнася дали има картел, тя има правото и да налага глоби, припомни вицепремиерът. 

КЗК вече е изискала информация от седем дружества, които са на пазара, но един подобен анализ отнема време и няма как да го видим по-рано от следващите няколко месеца. Според законодателството обаче комисията няма право да работи с данъчна информация и на практика дружествата могат дадат съвсем различни данни от тези, които дават на НАП.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във