Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

САМО ЕДИН МИНИСТЪР НЕ Е ДОСТАТЪЧЕН

По неписано правило дните около Коледа и Нова година са напрегнати за журналистическата гилдия. Не само заради традиционно постните новини около празниците. В последните години се наложи тенденцията почти всички министерства, агенции и държавни компании да събират ресорните журналисти в самия край на декември. За едните това е начин да демонстрират колко ценят работата на четвъртата власт. Другите пък получават удобна възможност да завържат контакти в неформална среда или да изкопчат някоя новинка за след Коледа и Нова година.
В повечето случаи атмосферата на подобни празненства е малко скучна и чисто професионална, макар и понякога купонът да се получава. Впрочем пак по традиция това не зависи от мястото на сбирката - скъп ресторант или обикновена ведомствена зала, а от организацията на домакините, от компанията и, разбира се, от алкохолния градус.
Ако се направи своеобразна класация на най-неудачните тазгодишни коктейли, палмата на първенството безспорно отива при Министерството на икономиката и енергетиката. Празненството бе организирано в луксозния столичен ресторант Максим, известен и с добрата си кухня. Оказа се обаче, че комбинацията от икономика и енергетика не е печеливша - поне откъм настроение. Причината - склонността на министър Румен Овчаров да акцентира много повече в изказванията си върху процесите, протичащи във втората част на подопечното му мегаведомство. Овчаров набързо заформи групичка от енергийни репортери около себе си, които се опитваха да изкопчат нещо за цените на тока, газа и парното или за проекта АЕЦ Белене. Липсваха познатите от времето на Милко Ковачев шеговити анкети за качеството на работа на енергийните журналисти през годината, както и своеобразните класации, които те си правеха помежду си. Но както се казва - нов министър, нова политика.
Секторът бе отсрамен донякъде от Националната електрическа компания (НЕК). По традиция шефовете й дават отчет за дейността си през годината на кратка пресконференция, следвана от коктейл за представителите на медиите. Мястото на срещата не бе особено претенциозно - сградата на енергийното ведомство на Триадица 5. За сметка на това пък журналистите можеха спокойно да си побъбрят на чаша вино както със старите муцуни в НЕК - заместник-председателя на съвета на директорите Васил Анастасов и главния инженер Митю Христозов, така и с новите лица в компанията - главния изпълнителен директор Любомир Велков и изпълнителния директор Мардик Папазян. Катализатор за доброто настроение бе и присъствието на заместник-министъра на икономиката и енергетиката и председател на борда на НЕК Иванка Диловска, която намери време да поговори с почти всички гости. В интерес на истината основание за леки забележки даваха кетърингът и музикалното оформление на коктейла, но на фона на всичко останало могат да бъдат пренебрегнати.
Далеч по-големи купонджии от енергетиците се оказаха колегите им от транспорта. Импровизираната ни анкета сред ресорните журналисти обяви единодушно коктейла на министър Петър Мутафчиев за най-добрия за годината. Място на срещата бе уютният клуб Антик на покрива на Народния театър Иван Вазов. Министърът посрещаше лично всеки от гостите си още на вратата и бързо го насочваше към бара. Представителите на медиите имаха възможност да опознаят и почти целия политически кабинет на транспортното ведомство, както и шефовете на протокола и дирекциите. Липсваше обаче заместник-министърът от квотата на ДПС Юджел Атила, безспорно един от любимите събеседници на журналистите, особено когато става въпрос за България Ер и Български морски флот.
Официалните приветствия отнеха само десетина минути, след което започна неформалната част. Убедително доказателство, че купонът се получи, е това, че той продължи до полунощ. Чест прави на Петър Мутафчиев, че остана почти до края с журналистите, много след като неговият пиар и хората от протокола си бяха отишли. И тъй като нищо на този свят не е съвършено, след тръгването му персоналът на Антик чувствително охладня.
За съжаление точно на другия полюс се представиха шефовете на България Ер. Купонът на държавните авиатори се оказа сред най-апокрифните в столицата. В продължение на седмица журналистите бяха в неведение дали изобщо ще го има. В крайна сметка се оказа, че официално партито ще е вътрешноведомствено, т.е. само за служители на авиокомпанията, и на него няма да се допускат външни лица, камо ли представители на медиите. Но това не попречи на репортер на в.БАНКЕРЪ да проникне в археологическия музей (където бе тайната им сбирка). Не че имаше какво толкова да се види - озвучаването бе под всякаква критика, музиката почти не се чуваше. А що се отнася до обслужването - обичайна гледка бе да видиш как изискано облечен гост оставя чинията си на земята, просто защото няма къде другаде да я сложи. Така че новият шеф на авиокомпанията Златин Съръстов вече си има още една тема за размисъл. Естествено, ако в края на 2006 г. авиопревозвачът все още е държавен.
Не особено добре се представиха тази година и от Летище София. За разлика от България Ер техният коктейл бе открит за медиите, но пък мястото бе доста неудобно - сградата на самото летище. Това се оказа главна пречка за повечето журналисти да уважат поканата на ръководството на аеропорта.
Вероятно това не изчерпва основните празнични събития в транспорта и енергетиката за последните две седмици на отиващата си 2005 година. И тъй като сега е време за равносметки, в рамките на шегата може да се каже, че и през тази година добрите служебни купони се брояха на пръсти. Стара истина е, че най-добрият начин да опознаеш този, с когото работиш, е неформалната атмосфера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във