Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Само 7.30% са бизнес пътуванията до България през август

През август расте броят на посещенията от чуждестранни туристи у нас спрямо юли. Общо 1.54 млн. чужденци са били в България, но това пък едва ли е повод за толкова радост. Числата от статистиката показват, че транзитните преминавания през осмия месец са били 40.7% (626 100) от всички посещения в страната.

Заради близостта естествено делът на гражданите от Европейския съюз е най-голям – над половината от гостите.

За нас по-важен е показателят пътувания със служебна цел  (командировки, участие в конференции, в конгреси и симпозиуми и други) – по този повод у нас са пристигнали 7.30% или 114 965 от чужденците, четем в данните от Националния статистически институт. Показателят запазва нивото си спрямо юли, когато в страната по бизнес дела в страната ни са влезли 7.8% от чужденците. 

Шестнадесет са страните, от които са пристигнали у нас

по над 1000 бизнесмени през август.

Добрата новина е, че сред тях са основните ни търговски партньори - и от ЕС, и от трети страни.   

И през осмия месец се вижда, че най-многобройно е бизнес нашествието у нас от балканските страни. Изчисленията на в. "Банкеръ" показват, че 61.08% от всички пристигнали със служебна цел са от съседните ни държави. Най-много сред тях са били  гръцките, турските и румънските предприемачи – все пак това са и най-големите ни търговски партньори в региона. Близостта на страните, по-лесното пресичане на границата в пандемичната обстановка, а и многото фирми и съвместни проекти спомагат за това. Трябва да отбележим, че  от балканските страни идват и половината от всички туристи, които почиват в България.

Общо 23 952 човека от

Гърция

са влезли в страната ни със служебна цел. Бизнесмените й инвестират у нас, защото откриват тук достатъчно кадри и условия за бизнес.

От Турция

са пристигнали 17 116 бизнесмени. Взаимният интерес прави южната ни съседка най-големият по големина търговски партньори на България извън Европейския съюз. Много са турските фирми у нас, а инвестиции има в различни отрасли заради възможността за по-лесен достъп на изделията им до  европейския пазар. 

Командированите от

Румъния

у нас през април са 8728 човека. Северната ни съседка е вторият ни по големина търговски партньор на страната ни в Европейския съюз. За високия стокообмен спомага това, че има много фирмите с румънски или румънско-български капитал, които се възползват от условията за бизнес и наличната работна сила в двете страни. 

От Република Северна Македония и Сърбия гостите у нас по служба са съответно по 7523 и 7364.

Много силното бизнес присъствие извън нашия пегиот отбелязваме от

Германия -

най-големият ни търговски партньор.

Общо 14 937 човека са пътували до България през август със служебна цел. При това положение, логично е че стокообменът ни с Германия е на рекордни нива. Повишеният брой бизнес посещения подсигуряват и инвестиции от немски фирми и в съвместни поректи с български компании. Не бива да забравяме и факта, че Германия е и сред страните с голям брой туристи, които посещават България.  

От Нидерландия -

най-големият чуждестранен инвеститор у нас, пътуванията не са толкова много. У нас са дошли само 358 бизнесмени. 

От Ирландия и от Португалия  статистиката не е „засякла“ пътувания на бизнесмени до България.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във