Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Само 7% от българите усещат подобрение на икономиката по джоба си

85% от българите не усещат подобрената икономическа ситуация по своя джоб. Това показва най-новото социологическо проучване на „Тренд”.

Политологът от агенция агенция "Тренд"  Димитър Ганев коментира пред Би Ти Ви, че  българинът оценява своя жизнен стандарт като нисък – той смята, че живее трудно, дори и да има ръст на доходите, това не променя качеството му на живот. Обръщайки внимание на ръста в разходването на средства за здравеопазване и инфраструктура, Ганев акцентира и върху проблема, че тези пари се харчат неефективно. 

Българинът съзира такъв недостатък, като 60% от анкетираните отбелязват, че параметрите на държавния бюджет са важни. Въпреки това близо 2/3 от хората не са следили дебатите около закона за 2019 г. 

Според Димитър Ганев реформите са ключът дали едни средства ще бъдат изразходвани ефективно, или не. „В случая обаче когато става дума за реформи, от които боли или по друг начин казано, се плаща социална цена, малко хора подкрепят подобни мерки“, поясни социологът.

Оказва се, че подкрепата за увеличение на парите за хората с увреждания с 50 млн. е 95%, за пенсиите от 1 юли е 93%, за здравеопазване с 490 млн.е 87%, а за учителите с 20% е 77%.

 


 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във