Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Само 19.50% от чужденците са пътували до България по бизнес

През февруари тази година относителният дял на посещенията у нас със служебна цел (командировки, участие в конференции, в конгреси и симпозиуми и други) са само 19.5% от всички пътувания до България, четем в анализ  на Националния статистически институт. Общо 47 045 чужденци са пътували до България по бизнес, като бройката им се е свила с 50.7 процента.  

Така или иначе от година насам коронавирусната пандемия оказва силен натиск върху фирмите. Противоепидемичните мерки срещу разпространението на Ковид-19, карантините в отделните страни, свиването на производствена дейност са причина за по-малкото  пътувания и в началото на тази година .

Заедно с това разчитаме и още нещо в числата. От Норвегия, например, у нас не е дошъл нито един предприемач. Въпреки изключително ниския стокообмен, присъствието на фирми от Кралство Норвегия у нас е значително. В страната ни работят около 30 по-големи компании с норвежко участие от различни сектори, привлечени от бизнес климата и най-вече от благоприятните данъчни условия у нас. В скандинавската страна са много внимателни в пътуванията в чужбина, което обяснява числата от статистиката.  

 Иначе можем да изброим седемнадесет страни, от които у нас са пристгинали по над хиляда човека със служебна цел през февруари. 

Бизнесмените от съседните балкански страни плюс Украйна отново са били най-активни в контактите. Най-много турски и румънски предприемачи са пътували  до нашата страна. Германия, която е най-големият ни търговски партньор, е дори извън този списък. Само 88 германци  са били у нас със служебна цел

Отличникът е Турция. Общо 14 483 са били командированите от южната ни съседка у нас през февруари. Това не е изненадващо. Тя е най-големият по големина търговски партньори на България извън Европейския съюз. Многото турски фирми у нас са в основата на добрите търговско-икономически връзки, както и възможността през България по-лесно да се достига до европейския пазар. 

От Румъния със служебна цел през февруари са дошли 9037 човека. Северната ни съседка все пак е вторият ни по големина търговски партньор сред страните от Европейския съюз. Не са малко и фирмите с румънски или румънско-български капитал у нас. 

Общо 5943 човека от Сърбия са пътували със служебна цел до България. През януари фирмите от двете страни са изтъргували по-малко стоки - за 171.3 млн. лева, като  има спад и в износа, и във вносът.  Продукция за 95.5 млн. лева са влезли у нас от западната ни съседка. 

От Северна Македония сме посрещнали 3612 бизнесмени в България през февруари, което е почти колкото броя на туристите от тази страна (3824).  Въпреки че от началото на тази година има спад и в износа, и във вноса със Северна Македония, в тази страна има доста български инвестиции. 

Наличието на много гръцки инвестиции и фирми у нас обяснява посещението у нас на 3424 човека от Гърция през февруари. През миналата година стокообмена между двете ни страни възлиза на 6.71 млрд. лева. По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Гърция у нас към края на септември са в размер на 2.55 млрд. евро.  

Извън бизнес посещенията от съседните балкански страни, прави впечатление, че и 2793 украинци са пътували до България през февруари със служебна цел. Въпреки намалението в износа, и във вноса, тези посещения сочат интерес към взаимна търговия и инвестиции. В интерес на истината  Украйна е и сред страните с голям брой туристи, които посещават България.  

Любопитен факт е, че от Нидерландия, която е най-големият чуждестранен инвеститор у нас, у нас през февруари са пристигнали само 88 бизнесмени. 

 

Транзитните преминавания през страната ни са 54.60% (131 000) от всички посещения на чужденци в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във