Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Само 14% от фирмите ни имат експортен потенциал

Икономическият министър Петков е акцентирал пред българските търговски аташета важността за представянето на България като първокласна дестинация. По думите му има голям потенциал за българския експорт и за инвестициите.

Водещите механизми, за да излезем по-бързо от усложнената икономическа обстановка и за устойчиво възстановяване на икономиката ни, са увеличаването на износа на стоки и услуги и на чуждестранните инвестиции. Това е заявил министърът на икономиката Кирил Петков, който проведе видеоконферентна среща с икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси /СТИВ/ на България в цял свят. В онлайн срещата са участвали и министърът на туризма Стела Балтова и заместник-министърът на икономиката Калина Константинова.

Министър Петков е акцентирал върху важността на българските търговски аташета в този процес и за представянето на България като първокласна дестинация. „За мен е важно да покажем, че може да се постигнат високи резултати. Вие сте лицето на България по света.“ По думите му има голям потенциал за българския експорт и за инвестициите.

Особено важно е да се търсят възможностите и алтернативите по време на сегашната ковид ситуация, когато повече от пазарите са със спад. За първите два месеца на тази година българският износ е намалял с 1.7% до 9.67 млрд. лева.  Вносът също е надолу – с 1.9% и е на стойност 10.38 млрд. лева.

Икономическият министър е обявил своеобразно състезание между търговските аташета в българските посолства по целия свят за привличане на инвестиции и подпомагане на експорта. След това аташетата ще бъдат класирани съобразно постигнатите резултати. „В това малко време може да постигнем огромни успехи за бизнеса. Проектът, който развиваме с вас е важен и позитивен. Един инвеститорски проект не може да се случи за два месеца, както и експортна сделка, но на ниво интерес и започване на разговори е възможно“, е посочил министър Петков.

Служебният министър на икономиката е подчертал, че българската икономика дългосрочно се базира на компании, които имат експортен потенциал. Имаме 400 хиляди активни компании, от които реално само 14% имат експортен капитал, те дългосрочно определят стандарта на живот в страната  и произвеждат възможността за навлизане на свеж капитал в България, която е малка отворена икономика. „Това, заедно с чуждестранните инвестиции, са единствените дългосрочно здравословни варианти за навлизане на чужд капитал“, изтъква Кирил Петков.

На срещата е била обсъдена и подкрепа на туристическия сектор, от страна на икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси в цял свят и активна работа за подпомагане на туризма и привличане на туристи в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във