Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Само 1.22% от бюджета за "60/40" е достигнал до фирмите

Под 1% от фирмите, които могат да се възползват от мярката 60 на 40, са го направили към днешна дата.  , съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Според него най-важното число е това на инвестираните средства - момента от 1 млрд. лв. са платени 12 млн.лева. Тоесто ако говорим за обхват на хора, това са под 2% или с точност 1.22 на сто.

"За съжаление, при тази ситуация, безработните ще бъдат много повече. Ако не се промени мярката, ние няма да се изненадаме, ако те достигнат и 500 000. Това е над 10% безработица. Това сочат и различните социологически проучвания. Според "Алфа Рисърч" най-неодобряваната мярка е именно 60 на 40", изтъкна Велев.

Велев подчерта, че подкрепата на държавата не следва да е на 100%, но въпросът е каква е реалната помощ и колко е достъпна тя. "От мярката 60 на 40 се възползват такива фирми, които нямат нужда от нея", обясни пред NOVA председателят на АИКБ.

Както "Банкеръ" вече писа, работодателската организация настоява мярката "60/40" да стане "60/0".

Това означава държавата да поеме 60 на сто от осигурителния доход на работник или служител (при съответните критерии) и това да е всичко, което неработещият работник получава като компенсация и друго плащане от страна на предприятието с преустановена дейност да не се дължи. Становището им е, че заплащането на равни възнаграждения на работещи и неработищи е несправедливо спрямо работещите.

АИКБ неведнъж изтъкна, че никъде по света, освен в България, не се дължи 100% компенсация в такива случаи. От асоциацията напомниха също, че предложените 60-процентови компенсации от държавата са силно занижени в сравнение с много страни в ЕС и ОИСР. Те дават за пример Австрия (90%, 85%, 80%), Великобритания (80%),Швейцария (80%), Словения (80%), Дания (75%), Латвия (75%), Канада (75%), Кипър(70%).

Работодателската организация изтъква също така, че в съседна Румъния, с която обичаме да се сравняваме, мярката е във вида 75/0.

В момента се дискутира мярката 60/40 в подкрепа на заетостта да продължи да действа и след 30 юни. Тя обаче ще претърпи промени и е рано да се каже за кои сектори ще важи, обяви социалният министър Деница Сачева. Предстоят промени за определени сектори, където приносът на работодателите може да бъде намален.

От думите на Сачева се разбра, че мярката 60/40 ще бъде оценявана по броя на работните места, които ще бъдат запазени. В момента има 172 000 работни места, които ще бъдат запазени благодарение на тази мярка.

Според нея не трябва да се бърза с изчисленията, защото средствата, които са изплатени по мярката 60/40 се изплащат поетапно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във