Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Само 11.45% от чужденците идват у нас със служебна цел

Расте броят на чужденците, които идват у нас, за да правят бизнес тук. Общо 11.45% от тези гости (което прави 65 541 човека) са пътували със служебна цел (командировки, участие в конференции,в конгреси и симпозиуми и др.). Това ни показват данните, представени от Националния статистически институт за деветия месец от тази година. За сравнение, само 9.10% от посещенията на чужденци у нас са били със служебна цел през осмия месец от тази година. През юли пък това са направили 10.4% от гостите у нас.    

Причини за ниския интерес бол - и обективни, и субективни. Естествено на първо място са мерките в отделните страни срещу разпространението на коронавируса - някъде се засилват, другаде се облечават. В същото време има много въпроси и около възстановяването на икономиките в Европа и по света, а и производството, и пазарите все още търсят своето ново равновесие. В Китай вече се усеща връщането на ритъма, но на Стария континент всеки ден нещата се променят.

Числата обаче показват и още нещо. От пет страни в Европа - Ирландия, Кипър, Малта, Норвегия и Швейцария, у нас не е дошъл по служба нито един човек. Списъкът показва, че те не са сред  големите ни търговски партньори, но пък от тях са дошли значителни инвестиции или техни големи компании имат производство и търговия у нас. А това означава, че компаниите от тези страни не виждат добри сигнали от бизнес средата или може би и у тях възстановяването не върви в очаквания ритъм и няма основания, поне засега, от по-висока бизнес активност. 

Стокообменът с тези страни е малък, но фирмите им са инвестирали значителни суми у нас 

За седемте месеца стокообменът между България и

Кипър

е в размер на 144.7 млн. евро. Износът ни се е увеличил, вносът е намалял. Търговскотот салдо е положително за България.

По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Кипър в България към юни са в размер на 2.27 млрд. евро. През първото тримесечие на 2020 г. потокът на преките чуждестранни инвестиции от Кипър в България е 21 млн. евро, а през второто – 14.1 млн. евро.

Стокообменът с

Малта

в периода между януари и юли бележи увеличение благодарение на нарастване и на износа, и на вноса. Стокообменът възлиза на 54.8 млн. евро.

Към юни малтийските инвестиции в България възлизат на 754.3 млн. евро, но има отлив през първото полугодие.

За седемте месеца търговията между България и

Ирландия

намалява и е на стойност 265.5 млн. евро. По-малко стоки сме изнесли за тази страна, но и по-малко продукция сме внесли.  

Към края на миналата година, с натрупване стойността на преките чуждестранни инвестиции от Ирландия е 713 млн. евро. За първо полугодие на 2020 г. вложенията от тази страна са 19.4 млн. евро (-6.2 млн. евро за първо тримесечие и +25.6 млн. евро за второ тримесечие).

Оказва се, че въпреки изключително ниския стокообмен, присъствието на фирми от

Кралство Норвегия

у нас е значително. В страната ни работят около 30 по-големи компании с норвежко участие от различни сектори, привлечени от бизнес климата и най-вече от благоприятните данъчни условия у нас (данъците в Норвегия, а и в Северните страни като цяло, са сред най-високите в света). Инвестициите от тази страна са  на сума  203 млн. евро. През 2015-а бе създадена и норвежко-българската бизнес група с цел насърчаване на двустранните икономически дейности. Сред най-значимите инвестиции, правени от норвежка фирма, е на "Дино Нобел" АСА, водеща в световен мащаб фирма за експлозиви със седалище в Осло.

Двустранният стокообмен с Норвегия е по-малък в сравнение с този със съседните й скандинавски държави. За седемте месеца на тази година търговията ни е за едва 81.8 млн. евро, но има увеличение и в  износа към Норвегия, и при вноса у нас. А салдото в двустранната търговия е положително за България.

България е интересна и перспективна дестинация за норвежките туристи. Те проявяват интерес към морските ни курорти. Добри възможности съществуват за популяризиране на СПА и уелнес туризъм в България сред норвежките граждани, както и на културно-историческия, познавателния, селския, винен туризъм и други.

Конфедерация Швейцария

е перспективен търговски и икономически партньор за България. През последните пет години стокообменът расте. За седемте месеца той е на стойност 499.6 млн. евро. Расте и износът, и вносът, но търговското салдо е отрицателно на България.

Към края на миналата година преките чуждестранни инвестиции на Швейцария у нас възлизат на 1.49 млрд. евро, с което страната се подрежда на 10 място по размер на ПЧИ в България. 

В страната ни присъстват   много от големите швейцарски компании. "АББ България" има четири завода у нас. "Лем България" ЕООД произвежда преобразуватели на ток и напрежение. "Нестле България" е собственик на фабриката за шоколадови десерти и бисквити в София. Швейцарската компания "Триза" откри логистична база в Индустриален парк "София Изток" край град Елин Пелин. Чрез тази инвестиция компанията започна разширяване на пазарите си в страните от Източна Европа, Русия и ОНД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във