Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Саксония ни предлага помощ за отказ от въглищата

Гостът от провинция Саксония подчерта, че голямата тема е трансформацията на бъдещите бивши миннодобивни предприятия, като целта е използването на иновации, чрез които да се върви в посока чисти енергийни източници.

България и германската провинция Саксония може да си сътрудничат в областта на енергийната ефективност. Тази възможност обсъдиха на двустранна среща регионалният Виолета Комитова и колегата й от германската провинция Томас Шмит.

Двамата се срещнаха в София в четвъртък и коментираха предизвикателствата, които поставя предстоящото преструктуриране на въглищните райони. Като възможни теми за бъдещо съвместно сътрудничество бяха определени климатичните промени, намирането на по-чисти енергийни източници, чисти градове на бъдещето, енергийни спестявания, нискоенергийни сгради и др.

Шмит подчерта, че голяма тема за Саксония е трансформацията на бъдещите бивши миннодобивни предприятия, като целта е използването на иновации, чрез които да се върви в посока чисти енергийни източници. Той увери, че може да се намерят общи решения на база научни изследвания и нови технологии и отбеляза възможностите за финансиране на подобни инициативи, с които Европейският съюз разполага.

"Дълбоко споделям схващането, че без наука в нито една област на живота не може да има просперитет. Колкото по-бързо успеем да внедрим иновациите в реалния живот, толкова по-бързо ще просперираме", заяви Комитова. 

Регионалният министър добави, че страната ни подготвя проект за обновяване с цел повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни и на обществени сгради със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, както и за повишаване на енергийната ефективност на ВиК инфраструктурата с цел гарантиране на социалната цена на водата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във