Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сайтовете на нелоялните търговци в интернет ще бъдат блокирани

Комисията за защита на потребителите ще може да сваля онлайн съдържание, в случаи че бъдат установени нелоялни практики от страна на електронни търговци. Това приеха депутатите на второ чете на промените в Закона за защита на потребителите.

Измененията предвиждат засилено сътрудничество между институциите в държавите-членки на Европейския съюз. Комисията за защита на потребителите, въз основа на отправено писмено искане, ще издава решение за премахване на съдържание от онлайн интерфейс или за отправяне на ясно предупреждение до потребителите при достъпа им до онлайн интерфейса на търговеца, извършил нарушението.

Решението ще се публикува на интернет страницата на Комисията в деня на издаването му и незабавно ще се уведомява нелоялния търговец. Ако в тридневен срок от уведомяването търговецът не се съобрази с взетото решение, председателят на Комисията ще издава заповед, с която ще разпорежда на предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, и на доставчиците на хостинг услуги да премахнат, блокират или ограничат достъпа до онлайн интерфейса на нарушителя.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във