Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сачева ще мисли за нова програма в помощ на работниците от засегнатите сфери

"Предстои да обсъдим какви са възможностите с европейски средства да направим така, че онези икономически дейности, спрени в момента, или които предстои да бъдат спрени, да измислим нова програма за тях, която не изисква самоучастие на работодателите." Това заяви пред репортери министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Министърът коментира искането на собствениците на заведения и нощни клубове, които отново са сред най-засегнати от ограничителните мерки, държавата да поеме до 80% от възнагражденията на служителите им.

"Идеята да се компенсират работниците и служителите е приемлива, въпросът е да измислим механизъм, който да се отнася до всички икономически дейности, които биха могли да бъдат засегнати. Трябва да измислим и механизъм как това да се случва, така че да бъдат обезщетявани директно работниците, а да не минава през работодателите“, смята Сачева.

Тя поясни, че към този вид икономическа дейност трябва да се прибавят още учебните центрове, занималните и школи за различни обучения, тъй като тяхната дейност също се преустановява. Все още не е ясно обаче дали размерът на обезщетението може да достигне желаните от бизнеса 80%.

"Рано е да се каже такова нещо, защото зависи за кои сектори говорим. Ако говорим за нощните заведения, по данни на НОИ около 32 хил. души са тези, които имат трудов договор и осигуровки. За тях вероятно това е числото, за което ще търсим решение. Що се отнася до тези, които са от занимални и учебни центрове, още не сме получили данните“, поясни социалният министър.

Въпреки многото неясноти, се очаква мярката до 2-3 седмици да заработи и да бъде в помощ на около 50 хил. души, заети в тези сектори.

Министър Сачева обясни и как ще стане уреждането на правата на осигурените лица, които са пропуснали 5-годишния срок да си прехвърлят средствата от универсалния фонд във Фонд „Пенсии“. От 1 януари до 30 юни следващата година всички, които са пропуснали срока, ще могат да прехвърлят своите средства от Универсален пенсионен фонд в НОИ. "Отваря се 6-месечен прозорец. Всеки може да направи индивидуален избор, не насърчаваме всеки да го прави", отбеляза тя.

Коефициентът на редукция пък ще взема под внимание периода, в който беше прекратена дотацията от 12% от страна на държавата и периода, в който хората не са се осигурявали в Универсален пенсионен фонд, уточни министърката. С колко обаче предстои да се намали този коефициент, все още не е ясно. Не е необходима и финансова корекция в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във