Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сачева ще договаря по-високи заплати за медицинските специалисти в социалния сектор

Социалният министър Деница Сачева се обяви за повишаване на заплатите и на медицинските специалисти, заети в социалните услуги. Това стана по време на нейно изслушване в парламентарната социална комисия. "Ще предложа за всички медицински специалисти във всички сектори да има единен подход, а не да продължава социалният сектор да изостава от всички останали, защото това е контрапродуктивно“, заяви Сачева.

Депутатът от БСП Милко Недялков обърна внимание, че все повече се разширява ножицата на заплащането в социалната сфера, в сферата на образованието, а вече и в сферата на здравеопазването. Той посочи, че според направена справка, заплащането на специалистите по здравни грижи, заети в социалните услуги, се движи между 630 и 670 лева в страната и поиска да чуе какво ще предприеме социалното министерство за изравняване на заплащането на тези специалисти с колегите им в училищата и детските градини.

"Над 30 000 души работят във всички социални услуги в страната – това са социални работници, логопеди, рехабилитатори и пр., като медицинските лица са не по-малко от 2500. Тъй като беше постигната договореност за медицинските сестри в образованието, а вече има и постигната договореност за тези в здравеопазването, аз ще настоявам подобна договореност да бъде постигната и за медицинските лица, заети в социалните услуги“, обеща ресорният министър.

Тя поясни, че това ще се случи като медицинският персонал в социалните услуги бъде включен в Споразумението за увеличаване на стандартите в социалните услуги. Сачева добави, че настоява за приемане на Стратегия за човешките ресурси в социалния сектор. "В тази стратегия се включват абсолютно всички категории, включително медицинските специалисти, които работят в социалните услуги“, подчерта социалният министър. И допълни че в случая със социалните услуги, работодател са общините, тъй като секторът се финансира от държавния бюджет през общините и общините сключват договорите.

Председателят на комисията Хасан Адемов изрази недоумение защо в разговорите за споразумението за вдигане на заплащането за нощен труд размерът му се обвързва с минималната работна заплата. Той предупреди, че обвързването с МРЗ е пречка за увеличаване на минималното трудово възнаграждение. 

Сачева отговори, че предложението на правителството, което беше внесено от "Обединени патриоти" се отнася за периода след 1 януари 2021 г. "Засега нямаме решение в Тристранния съвет. Работодателите предлагат обвързване на процента със средната работна заплата, има и други виждания. Няма окончателно решение, но има съгласие, че трябва да се повиши възнаграждението и да е не по-малко от 1 лев на час за всички сектори и ако бъде прието в Тристранния съвет, още от 1 януари 2021 г. нощният труд ще бъде 1 лев на час за всички видове категории", каза тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във