Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

С влак до "Летище Бургас"

След новия терминал бургаското летище ще получи и жп гара.

През юли и август ще бъде обявена процедурата за изграждането на жп линия от гарата в Бургас до летище Сарафово. Звучи като предизборно обещание, само че в случая думите са на служебния министър на транспорта Христо Алексиев. И изглежда, че проектът може и да се осъществи. Всъщност още през 2015-а тогавашният премиер Бойко Борисов заръча на Националната компания "Железопътна инфраструктура" да докара влаковете до бургаския аеропорт. Нещо повече, през последните две години бе изработен идейният проект, а в момента се правят парцеларните планове. 

Фирмата, която ще бъде избрана за изпълнител, ще трябва да изработи техническия проект и най-късно в началото на 2018-а да започне реалното строителство. Финансирането пък е осигурено по оперативната програма "Транспорт", като предвидените средства са 70 млн. лева. Предвижда се отсечката да бъде готова до 2020 година.

Реално по реализирането на идеята за жп връзка между бургаската гара и летището започна да се работи едва когато се получи европейско финансиране по проекта "Техническа помощ за развитие на железопътен възел Бургас". Както е известно, експертите в Брюксел поощряват комбинацията между различните видове транспорт. 

Според сегашното задание ще има еднопътна, неелектрифицирана железопътна линия с проектна скорост на влаковете до 80 км в час. До голяма степен ще се използва съществуващата инфраструктура по старата линия Бургас - Поморие. Дължината на новия участък ще е 3.2 километра. Намеренията са трасето да стане туристическо и да се ползва не само от пътниците за летището. Все още не е уточнено къде точно ще бъде разположена гарата на аеропорта, тъй като се преценяват перспективите за продължаване на линията до курорта "Слънчев бряг", където всяка година почиват стотици хиляди хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във