Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С ВЕИ проекти фирмите покриват част от енергийното си потребление

Българските фирми мислят вече екологично. Не са малко примерите на проекти, с които се постига единство между опазването на природата и реализация на проекти, свързани с енергийната ефективност. Фотоволтаичните централи са един пример за това. 

Компанията за търговия с полиетилен и полиетиленови продукти "Екорепласт" ЕООД ще покрива част от енергийните си потребности с екологично чиста енергия. "ЧЕЗ ЕСКО България" ЕООД, със съдействието на "ЧЕЗ Електро България" АД - доставчик на електроенергия на свободен пазар на "Екорепласт",  е проектирала, финансирала и изградила покривна фотоволтаична система за собствено потребление на фирмата. Съоръжението е с инсталирана мощност 116,92 kWp и е монтирано върху сграда на "Екорепласт" в с. Капатово, община Петрич, съобщиха от "ЧЕЗ ЕСКО България".
Създаденото през 2009 г. "Екорепласт" ЕООД се занимава с изкупуване, рециклиране и производство на полиетилен и полиетиленови продукти. От 2015 г. "ЧЕЗ Електро България" АД доставя на фирмата електроенергия на свободен пазар. "Екорепласт" разполага с две производствени бази - в с. Капатово и гр. Сандански. Сред клиентите на дружеството са български, германски, австрийски, гръцки и други компании. Чрез новата фотоволтаична система "Екорепласт" изпълнява ангажиментите си за минимизиране на въздействието върху околната среда в резултат от фирмената дейност.
"ЧЕЗ ЕСКО България" АД за две години вече натрупа портфолио от 56 проекта, част от които в процес на реализация. В сътрудничество с другите компании в групата на ЧЕЗ в България - ЧЕЗ Трейд и ЧЕЗ Електро, фирмата е построила общо 24 проекта за фотоволтаични централи с обща мощност 13.4 МWp - от тях 2.83 МWp вече са в експлоатация.
В края на юли "Аурубис България“ АД и "ЧЕЗ ЕСКО България“ ЕООД сключиха договор за изграждане на 10 МВт фотоволтаична централа за покриване на собствено потребление. Централата ще бъде изградена на площадка в медодобивния завод на "Аурубис“ в Средногорието и представлява най-голямата инсталация за собствени нужди в България.

Проектът включва монтаж на 20 200 фотоволтаични панела на терен от 104 декара, разположен върху "Синята лагуна" – рекултивирано депо за отпадни води от дейността на "Медодобивен комбинат – Пирдоп" в миналото. 

Този проект е част от дългосрочната инвестиционна програма на "Аурубис" и е в изпълнение на политиката ни за устойчиво развитие и преход към зелена икономика. "Нашата стратегия е до 2030 г. да произвеждаме 20% от необходимата ни електроенергия от собствени възобновяеми източници“ каза Тим Курт, изпълнителен директор на "Аурубис България“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във