Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С тържествена церемония 28-годишни швейцарски трамваи тръгнаха в София

S 250 26c4971f c032 41ad b326 c3a5554774b9

Четири швейцарски трамвая се движат от днес в София по линия номер 8 от Съдебната палата до ж.к. “Люлин“. На тържествена церемония по пускането им присъстваха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, заместник министър-председателят по европейските фондове Малина Крумова и посланикът на Швейцария у нас Денис Кнобел.

Трамваите са модернизирани, но произведени през 1989 г.  Преди дни в София са пристигнали още 8 броя, като общо 28 ще бъдат доставени безвъзмездно до края на годината. Общата стойност на проекта е 3 млн. швейцарски франка, от които швейцарската страна покрива 85% или 2.550 млн. швейцарски франка, а 15% - Столична община. Проектът се реализира в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество за намаляване на икономическите и социалните неравенства в разширения Европейски съюз.

"Една от важните задачи на Столична община е подобряване на градския транспорт, като за тази цел се осъществи и продължава работата по модернизирането му. Част от решаването на поставената задача е и строителството на метрото, както и подмяната с 50% на автобусите", каза Йорданка Фандъкова. Тя добави, че трамваите са скъпи превозни средства и е невъзможно от финансова гледна точка подмяната им с нови. Затова Столична община разчита на програмите като Българо-швейцарската, тъй като по-голямата част от средствата не се поемат от Общината или Общинския съвет.

"Ако трябваше да бъдат закупени нови трамваи с тези 3 млн. швейцарски франка, те щяха да стигнат за около два трамвая", отбеляза вицепремиерът Крумова.

"В Базел наричат тези трамваи краставички или корнишони", каза посланикът на Швейцария Денис Кнобел за 28-годишните трамваи. Причината за наименованието е не само зеленият цвят, който според Кнобел е "по-зелен от зеленото", а и заради по-ниската средна част, която придава формата на краставица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във