Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С три сертификата държавата насърчава инвестиции за близо 37 млн. лв.

Министър Везиева (в средата) посочи, че за последните шест месеца са сертифицирани инвестиции за близо половин милиард лева.

Министърът на икономиката Даниела Везиева връчи три сертификата клас А по реда на Закона за насърчаване на инвестициите на обща стойност 36 870 000 лв., които предвиждат разкриването на нови 125 работни места. Сертификати получиха проектите на "Нестле България" АД за инвестиция в дигитализиране на  производствения процес във фабриката в София, "Дюра-Тайлс БГ" за разширяване на съществуващата дейност на дружеството за производство на керамички изделия в град Нови пазар  и "Вемус Инвест" ЕООД за изграждане на нова  база  в  Бургас за производство на кабели.

С тези три нови проекта само за последните шест месеца по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани вложения за близо половин милиард лева. По думите на министър Везиева за този период  са сертифицирани общо 14 проекта, които се очаква да създадат над 1500 нови работни места. Проектите са предимно извън столицата, в това число няколко в общини с безработица над средната за страната.

Икономическият министър съобщи, че по мярката, свързана с реализацията на инвестиционните намерения в Плана за възстановяване, за развитие на индустриални паркове и подобряване на инфраструктурната им, с бюджет от 416.5 млн.лв.,  ще се подпомага изграждането на довеждащата, техническа и социална инфраструктура. Идеята на всички мерки, които са през Плана за възстановяване, е да се намали дисбалансът в регионалното развитие на страната и да бъдат реализирани на конкурентен и пазарен принцип.

Везиева подчерта, че целта на министерството е чрез тази мярка да бъде направен преход към кръгова икономика, като това ще зависи от визията на самите населени места, които регистрират своите индустриални паркове, както и от ресурсите, с които разполагат, така че да направят индустриалния парк достатъчно примамлив за инвестиционни намерения.

Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев допълни, че България може да "скъси веригата на доставките" и че в последните няколко месеца в страната ни се работи усърдно по няколко големи проекта, свързани с автомобилната индустрия. В момента в процес на сертификация са нови 28 нови инвестиционни намерения на обща стойност 800 млн. лева.

 

Проектите

 „Нестле България“ АД ще инвестира в дигитализиране на  производствения процес във фабриката в София и разширяване на портфолиото от произвежданите продукти с втора световна търговска марка Smarties. Размерът на инвестицията, възлиза на 20 420 000 лв. и ще се финансира със собствени средства, като предвижда разкриването на 30 нови работни места.

Един от глобалните лидери в производството на керамични продукти „ДЮРА-ТАЙЛС БГ“ АД разширява съществуващата дейност на дружеството за производство на керамички изделия в град Нови пазар. Проектът  е на обща стойност 8 450 000 лв., като ще бъдат разкрити 70 нови работни места.

Инвестицията на „ВЕМУС ИНВЕСТ“ ЕООД и „М КАБЕЛ“ ООД е за разширяване  на производствената им база в  Бургас, чрез което ще постигнат както увеличение на капацитета на производството на вече утвърдената си гама продукти, така и разгръщане на портфолиото на компанията. Размерът на инвестицията възлиза на 8 000 000 лв. и предвижда разкриването на 25 нови работни места.

                                

Facebook logo
Бъдете с нас и във