Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С транспортни проекти ще се стимулира икономиката на Северна България

Осигуряването на модерна транспортна инфраструктура е важна задача, защото когато бизнесът се разраства, има нужда от бързи и удобни пътища.

Велико Търново е сред генераторите на икономически растеж в страната. Ключови за развитието на областта и на Северна България са няколко стратегически пътни проекта, по които се работи в последните години, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Сред тях са автомагистрала "Хемус", чието изграждане ще намали различията с Южна България, и АМ "Русе-Велико Търново". Добрата новина е, че Върховният административен съд отхвърли касационната жалба срещу ОВОС на проекта за магистрален път между Русе и старопрестолната ни столица. Така вече може да започне работа по подробният устройствен план - парцеларен план за участъците "Русе-Бяла" и "Обход на град Бяла". През тази година АПИ предвижда да обяви обществените поръчки за тях.

Допълнителен тласък за съживяването на Северна България ще има и изграждането на още един транспортен проект - пътя Видин-Ботевград, подчерта министърът. Строителството на Лот 2 от участъка Мездра-Ботевград може да започне, защото, въпреки че процедурата за избор на изпълнител се обжалва, КЗК даде разрешение за предварително изпълнение. В началото на юли Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществените поръчки за проектиране и строителство с индикативна стойност 460 млн. лв. без ДДС и за надзор при модернизацията на други 54.3 км в участъка от Видин до Ружинци.

Осигуряването на модерна транспортна инфраструктура е важна задача, защото когато бизнесът се разраства, има нужда от бързи и удобни пътища. За доброто им състояние, което очакват хората, обаче са необходими средства, които МРРБ ще опита да осигури в разговорите при определяне на тол таксите по българските пътища.

Тол системата за тежкотоварни автомобили, приходите от която ще осигурят повече ресурс за пътната инфраструктура, се отлага не за 1 март, а с краен срок 1 март, като точната дата ще бъде определена с решение на Министерския съвет по предложение на регионалния министър, отбеляза Аврамова. След 16 август в тестови режим превозвачите ще имат възможност да проследят собствените си разходи по тарифа, за която още се водят преговори с тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във