Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С промените в Закона за здравето се предвижда двумесечно действие на мерките след 13 май

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е свикала извънредно заседание на парламента от 11 часа.

Точка единствена в дневния ред на заседанието, свикано на основание чл. 78, т. 1 от Конституцията на Република България, е обсъждане и гласуване на първо четене на проект за изменение на Закона за здравето, внесен на 5 май.

Промените вече бяха приети на първо четене в правна комисия вчера. С тях трябва да се уредят мерките у нас за предпазване, ограничаване и преодоляване на последиците от разпространението и на Covid-19 за времето след прекратяването на извънредното положение.

Промените в закона ще дадат възможност на министърът на здравеопазването да въвежда "извънредна епидемична обстановка" на територията на страната или в даден регион след отпадането на извънредното положение на 13 май.

Предлага се удължаване на срока на действие на мярката 60/40 и разширяване на еднократната помощ. Освен това се предлага двойно увеличаване на неплатения отпуск, който се зачита за осигурителен стаж, от 30 на 60 дни годишно.

Предлагат се изменения, свързани със задължителна изолация и болнично лечение, и се уреждат условията и редът за задължителна изолация на хора със заразни болести, на контактните с тях лица и на лица, които са влезли на територията на страната от други държави.

С промените в Закона за здравето се изменят и други нормативни актове, така че да се прецизират срокове за предвидените в тях социално-икономически, финансови и здравни мерки за преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19, като част от сроковете се удължават и се разширява приложното поле на част от мерките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във