Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С проекта БРУА ще имаме първи действащ газов интерконектор

Газопроводът БРУА ще свързва България с Румъния, Унгария и Австрия с газовите находища в Каспийско и Черно море.

Държавната компания оператор на газопреносната мрежа в Румъния - "Трансгаз" С.А., е завършила 215 км от газопровода БРУА (България, Румъния, Унгария, Австрия), съобщават световните агенции. Това е половината от газопровода към България и Унгария, който преминава през единадесет окръга на Румъния. Сега "Трансгаз" продължава влагането на нови инвестиции за свързване.

През март миналата година румънското министерство на енергетиката издаде решение, с което позволи започването на дейностите по изграждане на газопровода БРУА, който ще свързва България, Румъния, Унгария и Австрия. А през юни "Трансгаз" започна строежа на първата част от газопровода БРУА - проект, който е от национален и регионален интерес, подкрепен от Европейската комисия. Той е включен в списъка на проектите за Централна и Южна Европа за свързване с газ (CESEC), защото носи значителен принос за повишаване на сигурността на доставките на газ и за степента на регионална взаимосвързаност.

Газопроводът, който ще е с дължина 550 км, трябва да свърже Източна и Централна Европа с газовите находища в Каспийско и Черно море.

Проектът БРУА - Фаза 1, на стойност около 560 млн. евро, предвижда изграждането на тръбопровод за пренос на природен газ на територията северната ни съседка. Той ще бъде с обща дължина 550 км и максимален капацитет 1.5 млрд. куб.м. годишно към България и 4.4 млрд. куб. м годишно към Унгария. Освен тези 215 км тръбопровод са завършени и три компресорни станции - Жупа, която ще бъде пусната в действие на 1 октомври тази година, Подишор – е готова на 90%, с предвидено пускане в експлоатация на 1 ноември, и Бибещи - завършена на 80% с предвидено пускане в експлоатация на 17 април 2020 година.

През първата фаза ще се изгражда тръба с дължина 479 км от компресорна станция Подишор (в югоизточния окръг Констанца) до Рекаш (в западния окръг Тимиш), като се очаква тя да бъде завършена в края на 2019-а. А през следващата 2020-а би следвало целият газопровод да е готов и вече да функционира. Тогава се очаква американската "Ексън-Мобайл" и "ОМВ Петром" (51%, от която се контролира от унгарвска ОМВ) да започнат дейност по извличане на природен газ от Черно море.

След завършването на Фаза 1 от проекта БРУА вече ще има двупосочен пренос на природен газ към България - чрез интерконектора Гюргево-Русе, и към Унгария - чрез интерконектора Хория-Чанадпалота.

За Унгария това е опция за диверсификация на енергийните доставки, които за момента са основно от Русия, отбеляза през февруари миналата година унгарският премиер Виктор Орбан. Интересното е, че никой от нашите управници засега не обръща особено внимание на този проект. При все че газопроводът Гюргево-Русе трябва да стане част от проекта БРУА, който се появи след провала на "Набуко".

През ноември 2016-а беше въведена в експлоатация българо-румънската интерконекторна газова връзка "Русе-Гюргево" с обща дължина 25 км, от които 15.4 км на българска територия, 7.5 км на румънска територия и 2.1 км подводен преход през река Дунав - основен и резервен газопровод. Максималният капацитет на съоръжението е 1.5 млрд. м3/год, което количество се равнява на 50% от потреблението на природен газ у нас. Интересно, но то може да осигурява доставка само от България към Румъния. Кой знае защо?

Сега с изграждането на румънския участък на БРУА се очаква да можем да получаваме природен газ и от Румъния към България. А с това се изпълнява едно от изискванията на Европейския енергиен съюз за изграждане на липсващата междусистемна свързаност на газопреносните системи между страните. Увеличава се и интеграцията на регионалния пазар на природен газ в Югоизточна Европа.

Газовата връзка България-Румъния ще допринесе за диверсификацията на доставките на природен газ за двете страни, ще се гарантират постоянни и сигурни доставки на природен газ за битовите и индустриалните потребители в България и Румъния, което пък неминуемо допринася за икономическия просперитет на двете страни

БРУА получава финансова подкрепа от ЕС чрез т.нар. Механизъм за проекти от общ интерес.

"Чрез  БРУА Румъния ще може да експлоатира огромния си потенциал от залежи на природен газ в Черно море и по този начин ще се превърнем във фактор за енергийната сигурност в тази част на Европа", изтъква румънският министър на енергетиката Антон Антон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във