Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С повишен капитал Фонд ФЛАГ ще може да подкрепи нови проекти за още 250 млн. лв.

С 50 млн. лв. се увеличава капиталът на Фонда за органите на местното самоуправление в България – Фонд ФЛАГ. Така ще се гарантира финансовата стабилност на държавното дружеството от системата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и възможностите му за продължаване на успешната дейност за подкрепа на  общините и устойчивото регионално развитие на страната. Това съобщи Деляна Иванова - съветник на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов, на събитие по повод 15-та годишнина от основаването на фонда. Със средствата ще се създадат нови финансови инструменти за подпомагане на инвестиционни проекти на всички бенефициенти по Програма развитие на регионите, подкрепа на българските общини, и проекти свързани със зелената трансформация и дигитализация.

Фонд ФЛАГ е  партньор на местните власти и финансиращите институции като Европейската инвестиционна банка, ЕБВР и търговските банки.

От създаването си фондът е финансирал над 1340 проекта. Одобрени са близо 2 млрд. лв. заеми. Благодарение на тях са реализирани дейности за над 7,3 млрд. лева. Т. е. всеки вложен лев е привлякъл над 3 пъти по-голяма инвестиция. 

„За 15 години фондът няма загубен нито един лев. Нямаме даден нито един лош кредит. Това е изключителна адмирация“, заяви изпълнителният директор на Фонд ФЛАГ Надя Данкинова. Тя допълни, че 240 от 265 български общини са партньори на дружеството, от което срещат подкрепа. Фонд ФЛАГ е място за решения и успешен проект за държавната политика и регионалното развитие“, каза още изпълнителният директор.

Фонд ФЛАГ е създаден през 2007 г. като финансов инструмент на държавната политика за регионално развитие. Той подкрепя българските общини и публичните предприятия за модернизация, разширяване на общинската инфраструктура, предоставяне на публични услуги и създаване на устойчиви местни общности. Дружеството е партньор за подпомагане успешната реализация на инфраструктурни проекти и реализация на програмите на местните власти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във