Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С понижение на температурата в жилищата ЕС противодейства на Русия

Европейците могат да понижат температурата на въздуха в своите домове, за да направят ЕС по-енергоустойчив спрямо Русия. Това е казал изпълнителният заместник-председател на Еврокомисията (ЕК) Франс Тимерманс на пресконференция в Брюксел, представяйки плана на Еврокомисията за отказ от руски енергоресурси.

"Трябва да кажем на гражданите: ваш е изборът, как и колко енергия ще потребявате, а това ще определи, колко сме силни в нашата реакция на Русия. Понижавайки температурата на въздуха във вашия дом, вие можете значително да помогнете за намаляването на нашето енергопотребление и по такъв начин да ни направи по-силни по отношение на Русия“, е казал Тимерманс. „Това не е призив, това е информация за нашите европейски потребители, но, аз мисля, много полезна информация".

В документа се подчертава, че понижението на температурата на въздуха във всички домове в страните от ЕС с един градус може да донесе  икономия от 10 млрд. куб. м природен газ във всички страни от Европейския съюз.

По данни от Еврокомисията, доставките на синьо гориво от Русия осигуряват 40% от цялото потребление на природен газ в Евросъюза. Русия също така осигурява 27% от импорта на нефт в ЕС и 46% от импорта на въглища.

Еврокомисията продължава да твърди, че Русия използва своите доминиращи позиции на експортьор на енергоресурси в страните от ЕС за оказване на политически натиск върху общността. При това самата Еврокомисия в последните дни неведнъж е потвърждавала, че доставките на природен газ от Русия продължават в пълен обем, независимо от безпрецедентните санкции, въведени срещу Руската федерация.

Представеният от Еврокомисията план предвижда отказ на ЕС от природен газ, нефт и въглища от Русия "много преди 2030 година", а също така и отказ от две трети от руския импорт на синьо гориво до края на тази година. Този план включва диверсификация на доставките, ускорен преход към алтернативни източници на енергия и повишаване на енергоефективността на Евросъюза.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във