Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С под 2% скача крайната цена на природния газ от 1 октомври

Потребителите и бизнесът трябва да са спокойни - крайната цена на природния газ ще скочи с под 2%. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг след редовното заседание на Министерски съвет. 

Петкова настоя да не се спекулира с темата, предвид публикации в близките дни. Тя прочела, че цената на природния газ ще бъде увеличена с близо 60%.

„Увеличението е във връзка с промяната на такса „пренос“ и такса „достъп“ до газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“, по този повод ще бъде проведена среща между „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, Министерството на енергетиката и КЕВР, да да се изяснят всички детайли от този процес", коментира Петкова.

Министърът подчерта, че причината за увеличението е изпълнение на регламент на Европейската комисия, който е в сила от 2011 г. и по силата му всеки един от операторите трябва да промени своята тарифна политика. Тя трябва да бъде разходоориентирана, трябва да бъде въведен входно изходен модел по отношение на определянето на цената за пренос и за достъп. За да се стигне до днешната ситуация, всички действия са преминали и са започнали още през 2012 г. Разработени са две методики във връзка с формирането на тези цени. Те са разработени от консултант на тогавашната КЕВР, съобразени са изцяло с изискванията на ЕС. Подложени са и са преминали две обществени обсъждания, така че целият този модел е направен при абсолютно публични и прозрачни условия. Цената за пренос и достъп, по която „Булгартрансгаз“ работи към настоящия момент е от 2005 г. и е определена с ценово решение на бившата ДКЕВР“, обясни Теменужка Петкова.

Сред основните аргументи за увеличението са, че от 2005 г. до настоящия момент се е променил процентът на инфлация и не е актуализиран. Друга причина е, че моделът, който изисква регламентът на ЕК, ще гарантира приходите на оператора, за да може той да работи, да инвестира в газопреносна инфраструктура и да се развива.

Министър Петкова добави, че за правителството е важно българският бизнес да бъде спокоен.

"Ако не актуализираме цените рискуваме да бъде стартирана наказателна процедура срещу България – нещо, което никой не иска и което би попречило и за реализацията на българските проекти в областта на природния газ. Това нещо трябва да се случи с новата газова година, която започва от 1 октомври . Тази методика е трябвало да бъде въведена още преди близо 3-4 години назад във времето, затова не можем да говорим за засегнати страни. Говорим за изпълнението на един регламент, който има пряко приложение над нашето национално законодателство", каза още Петкова. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във