Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С пазарни мерки ще се повишава конкурентоспособността на земеделието ни

Министърът на земеделието Явор Гечев, представители на синдикатите и национално представените работодателски организации обсъдиха мерки за повишаване на конкурентоспособността на българското земеделие. В срещата участва и заместник-министърът на аграрното ведомство Георги Събев.

Коментирани бяха въпроси като недостига на работна ръка в земеделието, включително в дърводобива, условията на труд и проблемите с еднодневните трудови договори. Аграрният министър посочи, че екипът му има готовност да подготви законодателни промени, които да улеснят бизнеса при прилагането им. 

Според заместник-министър Георги Събев, в комуникацията енергията трябва да се насочи към целеви мерки, които да преодолеят негативните тенденции в сектора.

Земеделският министър и социалните партньори коментираха действията, които трябва да се предприемат във връзка със Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. и Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Представителите на бизнеса и на синдикатите поставиха въпроса за управлението на хидромелиоративните съоръжения и подпомагането на уязвимите сектори, включително  производството на плодове и зеленчуци. Заедно с това министър Явор Гечев ги запозна с възможностите за стимулирането на българското производство чрез схемите за качество.

Ясно е, че само чрез пазарни мерки секторът може да е по-печеливш и  конкурентоспособен, а по този начин ще се гарантира и  продоволствената сигурност на държавата, категоричен е  агроминистърът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във