Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С пари от Брюксел 5000 работодатели ще запазят работните места на 140 000 служители

Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Кирил Ананиев.

Максимално бързо предоставяме нашето решение на Народното събрание, за да има възможност в кратки срокове страната ни да започне да прилага
инструмента SURE. Така ще допълним националните ни усилия за преодоляване на пандемията и на социално-икономическите й последици за работниците и самостоятелно заетите лица. Това заяви премиерът Бойко Борисов на днешното извънредно правителствено заседание, на което Министерският съвет прие решение, с което предлага на Народното събрание да ратифицира със закон Споразумението за заем между Европейския съюз като заемодател и България като заемополучател.

В рамките на заседанието министърът на финансите Кирил Ананиев отбеляза, че чрез европейския инструмент се очаква средно месечно между 4500 и
5000 работодатели да бъдат подкрепяни за запазване на около 140 000 служители и работници. Максималният размер на средствата, които Европейският съюз може да отпусне на България по инструмента SURE, e 511 000 000 евро, с 15-годишен максимален среден срок до падежа. Срокът на разполагаемост на предоставената финансова помощ е 18 месеца, считано от 30 септември 2020 г.

Европейският инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства вследствие на пандемията от COVID-19 е известен като „инструмента SURE“. На 7 август беше отправено официално искане от страна на  България за финансова помощ по линия на инструмента SURE.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във