Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С още 6 млн. лева се разплащат доставени противоградови ракети

Поради необходимостта от обезпечаване на ракетните площадки в страната са осигурени нови 8326 броя ракети

Допълнителни разходи в размер на 6 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за разплащане на доставени противоградови ракети одобриха министрите днес, съобщиха от правителствения пресцентър.

Преди откриването на активния сезон по градозащита, Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ) разполагаше с 4 870 ракети. Поради климатичните промени  и опасността от градушки от началото на годината и необходимостта от обезпечаване на ракетните площадки в страната са осигурени нови 8326 броя ракети, които ще бъдат разплатени с отпуснатите допълнително средства.

През месец май тази година бяха открити два нови командни пункта в град Хасково и село Тъжа за борба с градушките. Така броят им на територията на страната нарасна от 9 на 11. Те защитават селскостопанската продукция от градушки в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково. Към момента 11-те командни пункта разполагат с 256 ракетни площадки, като предстои пускането на още нови пет към старите полигони в Плевен и Пловдив и една към този в село Тъжа.

Така в реално време може да се наблюдава метеорологичната обстановка и радарното покритие, което Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) осигурява. Към момента агенцията разполага с пет радара: Враца (Бърдарски геран), Сливен (Старо село), Пловдив (Голям чардак), Пловдив (Поповица) и Монтана (Долно Церовене).

Facebook logo
Бъдете с нас и във