Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

С нови устройства ще ловят крадцитете на ток

"ЧЕЗ Разпределение България" внедрява нова технология, чрез която ще разкрива незаконните включвания към електроразпределителната мрежа. Екипите на компанията, които следят за нарушения, ще бъдат снабдени с рефлектометри. Уредът позволява разкриване на допълнителни незаконни връзки към проводниците с точност до 99%, като при проверка всички кражби се установяват веднага.

От дружеството обясниха, че рефлектометрите правят разлика между монтажни връзки, направени при ремонти, и нерегламентирани присъединявания. С тях има възможност за откриване на връзки с дължина над половин километър. Същевременно те показват конкретното разстояние от електромера, на което е реализирано незаконното включване. Това ги прави изключително точни и ефективни. Очакванията на фирмата са, че с новата технология ще се спестява време и излишно ангажиране на лабораторни автомобили за диагностика, тежка механизация за разкопаване и откриване на нерегламентираните присъединявания към мрежата.

Досега "ЧЕЗ Разпределение България" използваше лабораторни коли за разкриване на кражбите. За целта се ангажираха повече хора и финансов ресурс, а ефективността не беше толкова висока. Всички лабораторни коли вече ще се използват само за по-бързото откриване на повреди. Така ще се оптимизира работата и на аварийните екипи.

През миналата година са констатирани 7094 кражби на електроенергия, като в резултат се дотаксувани 35 750 мВтч електроенергия. За 2016-а разкритите нарушения бяха 6499, а дотаксуваната енергия - 34 119 мВтч.

Facebook logo
Бъдете с нас и във