Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С нови мерки привличаме повече туристи от Русия, Украйна, Беларус, Молдова

Продължават усилията по дипломатически път да се улесни издаването на визи, което да стимулира туристопотока към България от бившите съветски републики.

Летният сезон започна, но туристите ги няма. Карантина, страхове, безпокойство засега спират пътуванията за почивка в България. Все още страната ни е в различни списъци с предупреждения за опасност от заразяване или за избягване на определени региони. 

Новият министър на туризма Марияна Николова се разкъсва между срещи и пътувания с бизнеса, с туроператори, дипломати. 

Разширяваме контактите с компаниите, работещи с Русия, Украйна, Беларус, Молдова, тъй като за нас те са много важни дестинации за входящ туризъм. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на работна среща с компании, които оперират на рускоезичните пазари и посрещат голямата част от туристопотока от тях.

Министър Николова е отбелязала огромните загуби, които търпи входящият туризъм заради кризата с коронавируса особено по отношение на страни, за които има ограничителни мерки за пътувания и други рестрикции. Ситуацията обаче е динамична и зависи реципрочно от епидемичната обстановка в съответните държави. Отварянето на границите е основна предпоставка за възобновяване на туристическите дейности и у нас и по света.

Предприети са и някои конкретни мерки. България премахна ограничението за украинските туристи да представят 72-часов PSR тест при влизане у нас от 16 юли. По отношение на Молдова от 28 юли се разрешава влизането в България на нейни граждани, но е необходим такъв тест.   

По брой на туристи, посетили България, Молдова се нарежда на 11-то място от всички държави в света, което е своеобразен връх в посещенията на молдовски граждани у нас с близо 257 хил. или с 24 651 повече от 2018-а. През изминалата година 13 944 българи са посетили Молдова, което е спад с 8 884 туриста или 38.9 процента. Важна роля за развитие на двустранното сътрудничество в областта на туризма играе „Дунавската стратегия“. 

Припомняме, че  Европейската комисия препоръчва да се удължи ограничението за несъществени пътувания в ЕС и въвежда подход за поетапно вдигане на ограниченията от 1 юли тази година. Русия и Беларус се явяват трети страни, за които за съжаление на този етап не са предвидени изключения от временната забрана за недопускане в страната ни.

България все повече се налага като атрактивен туристически пазар за белоруските граждани. През миналата година страната ни е посетена от 74 508 туристи от Беларус, което е с 5.6% по-малко, отколкото през 2018-а. През първите три месеца на тази година броят на белоруските туристи посетили България е 2009, като ръстът е с 4.3% спрямо същия период на миналата година. Основните причини за спада са визови (отсъствието на постигната договореност между Беларус и ЕС по отношение на визите) и транспортни. 

Ще се потърси съдействие от Министерството на здравеопазването, за да се преценят възможностите за отпадане на изискването за отрицателен PSR тест за влизащи туристи от Молдова и Беларус. При такава промяна е възможно близо 80 хиляди молдовски граждани да изберат България за почивката си през август и септември. 

Русия отваря от 11 август авиолиниите си и е много важно диалогът между двете държави да помогне за обмена на туристи. Министър Николова е потвърдила важността на пътуващите от Руската федерация за туризма на България през предстоящия зимен сезон и е изтъкнала значението на санитарните мерки, които се полагат за гарантиране безопасността на дестинацията ни. 

През миналата година броят на руските туристи посетили България е намалял с 12% и е 450 116 души, като Русия заема 8-то място по брой посещения. Тази тенденция се развива в последните три години. 

Паралелно продължават усилията по дипломатически път да се улесни издаването на визи, което да стимулира туристопотока. От пряка полза за бизнеса са мярката за финансиране на туристическите чартъри с по 35 евро за седалка, пилотният проект за грантова схема от 10 млн. лв. по ОПИК за туроператори и турагенти, схемата 80:20 и други. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във