Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С нова инвестиция развиват Варна-Запад като контейнерен и фериботен терминал

Развитието на Варна-Запад като инфраструктура за контейнерен и фериботен терминал и на Варна-Изток като зона за обществен достъп и круизен туризъм, трябва да се планира в добра координация. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на работно посещение във Варна.

Генералният план за пристанище Варна се разглежда от междуведомствен съвет. Министър Желязков бе категоричен, че решението трябва да бъде взето в пълно взаимодействие с местната власт, обществеността на града, синдикатите и работещите в пристанището.

"В момента върви голям проект за удълбочаването на каналите на Варна-Запад, който ще подобри възможностите за развитието му като контейнерен и фериботен терминал, както и увеличаване обема на насипните товари. Това е голяма инвестиция, заложена в държавния бюджет", припомни министърът. От друга страна, Варна-Изток в източната си част, се развива като зона за обществен достъп, за почивка, круизен туризъм и за яхтено пристанище.

Министър Желязков направи инспекция на реабилитирани помещения за обработка на товари, както и се запозна с направените инвестиции от "Пристанище Варна" ЕАД в нова техника.

Порт Варна винаги е имал важно национално и международно значение. Мекият климат в региона позволява целогодишно използване на пристанището. То обслужва паневропейски транспортни коридори: № 8, опция № 7 (Рейн, Майн, Дунав) и международен транспортен коридор: Трасека (Европа - Кавказ - Азия). Предметът на дейност на дружеството е свързан  с пристанищна дейност и свързаните с нея агентийско, търговско и техническо обслужване; спедиция, инвестиционна и инженерингова дейност; научно-изследователска и развойна дейност; подготовка и квалификация на кадри; вътрешна и външна търговия.  
Порт Варна разполага с два пристанищни терминала: Варна-Изток - разположен навътре във Варненския залив, само на 1 км от идеалния център на град Варна, и Варна-Запад - най-модерното и перспективно пристанище на северния български черноморски бряг, разположено на около 30 км западно от град Варна, на западния бряг на Белославското езеро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във