Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С нова драгираща техника ще поддържаме корабоплаването по Дунав

Посланикът на Нидерландия у нас Беа тен Тъшър стана кръстница на новото драгажно съоръжение "Янтра" на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав“ на церемония в Русе, съобщиха от крайдунавската община.

"Река Дунав е единственият естествен европейски път, магистралата, която свързва много народи. Това, че след дълги години застой държавата започна да инвестира и се обърна към градовете, които са по поречието на река Дунав, означава много“, отбелязва заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев.

Сред специалните гости бе и Стефан Стаут от "Дамен шипярд Горинхем“, където е построена драгата "Янтра“.

"Янтра“ е първият специализиран кораб от този вид, който влиза в активите на дунавската агенция, а новата драгажна техника ще даде възможност на ИА "Проучване и поддържане на река Дунав“ ефективно и навреме да изпълнява своите задължения по поддръжка на корабоплавателния път. Целта е да бъдат запазени проектните дълбочини на реката според препоръките на Дунавската комисия.

Изпълнителният директор на ИАППД инж. Павлин Цонев подчерта, че с успешната реализация на проектите по оперативните програми в сектор "Транспорт“ и Механизма за свързване на Европа през изминалите години се привлечени над 35 млн. лева, благодарение на които агенцията е осъвременила своя технически капацитет.

Новопостроената драгираща техника ще даде възможност на ИА "Проучване и поддържане на река Дунав“ ефективно и навреме да изпълнява своите задължения по поддръжка на 471- километровия участък на река Дунав, който е един от най-трудните в корабоплавателно отношение. Това е заявила служебният заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева по време на церемонията за кръщаване на новата драга. От 2017 г. досега, Министерството на транспорта, инфорцаионните технолигии и съобщенията е осигурило над 16 млн. лв. за извършване на драгажни работи, като със закупуването на тази техника процесът ще бъде оптимизиран, а разходите намалени. По думите на заместник-министър Андреева съществен принос за подобряване дейността на Агенцията имат европейските фондове.

 

Проектът за изграждане на автомагистрала Русе - Велико Търново

Заместник-министър Нели Андреева е съобщила, че изграждането на магистралата е включено в новата Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027, която е в процес на разглеждане от Европейската комисия. "Очакваме одобрение на предложения списък с проекти до месец септември тази година“, уточнява Андреева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във