Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С над 6 млн. лв. са намалели дълговете на община Перник през първото полугодие

С над 6 млн. лв. са намалели задълженията на община Перник през първото полугодие на тази година, въпреки спада на приходите заради пандемията и извънредното положение.  Това заяви кметът Станислав Владимиров пред местния Общински съвет. 5 млн. лв. по-малко приходи за месец май, около 4 млн. лв. по-малко за юни спрямо предходната година. Такава е равносметката към момента.

„На фона на кризата заради коронавируса и намалелите в резултат на това постъпления, дългът на община Перник спрямо миналата година е намалял”, подчерта Владимиров. Според представената справка в края на 2019 г. дълговете на общината са възлизали на над 34.173 млн. лв, а към 30 юни т.г. те са намалели до 27. 856 млн. лв.

Владимиров заяви, че за целия град е видно с какво натоварване работят общинските и частни фирми, с които общината е подписала договор и уточни, че ще поиска увеличение на броя на служителите на общинското предприятие "ФЛОР".

Кметът подчерта, че не е против частната инициатива и ще направи всичко възможно стопанската активност на територията на общината да става все по-голяма, но това не означавало, че трябва да се раздават всички комунални дейности само на частни фирми.

Съветниците в Перник взеха решение за актуализиране заплатата на кмета Станислав Владимиров. Досега той получаваше 2800 лева, новото предложение беше за 4200 лева. На днешното заседание кметът вкара докладна записка, с която предлага заплатата да му се вдигне от 2800 лева на 4200 лева. 

Съветниците от БСП обаче предложили ново ниво на заплатата му - 6000 лева. За това решение гласували всички общинари, без тези на ГЕРБ. Мотивът за големия скок на кметската заплата е, че подобна актуализация е правена за последно през 2014 г., а са настъпили нормативни промени през 2019 г. относно начина на определяне на трудовото възнаграждение. Към заплатата на кмета ще се добави и 1% допълнително за трудов стаж и опит за всяка година прослужено време.

Увеличават се месечните възнаграждения на заместниците на кмета, на председателя и на зам.-председателите на Общинския съвет. Самите общински съветници наскоро намалиха заплатите си заради огромните финансови задължения на общината на 700 лева.

Общинските съветници на ГЕРБ в града обявиха, че е безобразие кметът да си вдига заплатата, при положение, че Перник е общината с най-големи дългове.

„Дълговете са на ГЕРБ. И аз ги връщам. А заплатата на кмета не се плаща от пернишките данъци, а от държавния бюджет, така, че ГЕРБ пускат фалшиви новини, смесвайки двете неща. Но неграмотността в пернишката политика е огромна“, заяви Станислав Владимиров пред местния сайт ZaPernik.com.

„Да, аз се издържам от заплатата си. Нямам офиси, които да преотдавам незаконно. Не вземам ресто от фирми. Не рекетирам хората и бизнеса. И не ме е срам да съм кмет, който се издържа от заплата , а не от далавери. Доколкото знам, някои бивши кметове на Перник въобще не са си теглили заплатата от банкомата. От какво са живяли – да кажат те“, посочи още Владимиров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във