Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С над 5 млн. лева укрепват срутищата на пътя за Рилския манастир

От днес започват строителните работи по укрепването на срутищата в 250-метровия участък при 27-ми километър на третокласния път III-107 Кочериново - Рила - Рилски манастир. Строително-монтажните работи за укрепване на срутищата са възложени на „Автомагистрали” ЕАД и от бюджета ще бъдат инвестирани близо 5,4 млн. лв. без ДДС

От „Автомагистрали“ ЕАД обявиха, че дружеството ще работи максимално мобилизирано, за да може да завършат колкото се може по-бързо и по третокласния път, който е основна връзка за Рилския манастир, за природните забележителности и туристическите обекти в околността, да се пътува удобно и безопасно.

Техническият проект предвижда в 250-метровия участък от км 27+600 до км 27+850 да се изгради укрепителна стоманобетонна /джоб/ стена с дължина от 150 м и височина 4,1 м, която да поеме натоварването на част от срутищното тяло и да то бъде подсилено с микропилоти и анкери. За укрепване, стабилизация и ерозионнен контрол на ската ще бъде положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа, закрепването на която ще се осъществява със стоманени анкери и монтажни скоби. Ще бъде извършен и хидропосев и ще се изгради предпазен отводнителен окоп.

Ремонтните дейности предвиждат възстановяване на пътната настилка, както и пълно изграждане на пътната конструкция в дестабилизирания участък. Той ще бъде с нова ограничителна система /мантинела/ и маркировка.

В началото на юни правителството одобри отпускането на 600 000 лева за реставрация на Рилския манастир. Миналата година субсидията е била на стойност 597 000 лева. По-рано премиерът Бойко Борисов посети Рилската света обител, след като стана ясно, че има недостиг на средства за манастира заради нарасналите разходи на Светия Синод. Той пое ангажимент пред Адрианополския епископ Евлогий  да бъдат отпуснати допълнително средства, извън предвидената от държавата издръжка за настоящата година на Българската православна църква в размер на общо 26 млн. лв., от които вече са преведени 12 млн. лева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във