Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С конкурс определят лого и слоган на Националната програма за загуба на храни

С конкурс ще се определят лого и слоган на Националната програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни 2021-2026 година. Състезанието е организирано от агроминистерството. 

Основният фокус на програмата е свързан с необходимостта от ограничаване разхищението на храни. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО), проблемът има глобален мащаб. Данните показват, че около една трета от всички храни, произведени по света, се губят или разхищават по пътя между стопанството и трапезата. Информацията от Европейската комисия е, че в страните членки всяка година се губят или разхищават около 87.6 милиона тона храни.

Логото и слоганът имат за цел да популяризират програмата и нейните приоритети, както и да помогнат за повишаване на ефективността на информационната кампания по темата за ограничаване на загубите от разхищението на храни. Те ще допринесат за разпознаваемостта на кампанията и ще имат цялостно положително влияние за представянето на програмата сред обществото.

В конкурса могат да участват български и чуждестранни граждани и фирми. Срокът за подаване на предложение е 17.30 часа на 20 декември тази г.одина.

Промените в климата ще оказват все по-голямо влияние върху хранителния баланс в света. А проблемите с изхранването, които и днес са с тревожни размери, ще се задълбочават, предсказват експерти и анализатори. Плодородните земи ще намаляват, ще се свиват и добивите от хранителни продукти.

В тази връзка все по-важни стават задружните мерки на всички правителства, за да не се допусне задълбочаване на проблемите с производството на храна. От години вече се дискутира и това, че се изхвърлят големи количества суровини и продукти в развитите страни, докато в бедните държави хората трябва да преживяват с все по-малки дажби.

В България се разработва и предстои да се приеме Национална програма за превенция и намаляване на загубите на храни с хоризонт 2021 - 2026 година. 

Проблемът за предотвратяване и намаляване на загубата и разхищението на храна трябва да е важна част от политиката на всички страни. „Тези проблеми имат отрицателно въздействие върху продоволствената сигурност и потенциално допринася за недохранването“, подчертава заместник-министър на земеделието, храните и горите Георги Събев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във