Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С инвестиции от 13 млрд. лв. във ВиК сектора ще стигнем европейските оператори

Според водната стратегия около 13 милиарда лева трябва да бъдат инвестирани във ВиК сектора, за да достигнем европейските оператори, заяви Димитър Кочков, член на Комисията за енергийно и водно регулиране, в интервю за Агенция „Фокус“ по повод предвижданото поскъпване на водата.

"Част от водната реформа е дружествата да станат бенефициенти на евросредства, а след това предстои тяхното окрупняване. Идеята е в дългосрочен план да бъде гарантирано по-високо качество на ВиК услугите в страната. „На първо време трябва да се спре рухването на дружествата, поради липса на достатъчно инвестиции, защото знаете, че по-голямата част от мрежите са на 60-70 години. Това влияе върху качеството, върху загубите и върху много други неща", обясни Кочков.

Той обясни, че в новоприетата наредба за регулиране на качеството от миналата година бяха включени 15 показателя, които са дългосрочни и трябва да бъдат постигнати в следващите години поетапно. Те са заложени на дружествата и ще бъдат следени, така че да се постига европейско качество след време. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във