Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С финансиране по ОПРР са ремонтирани над 455 км пътища

Планирано да започне изграждането на 2.61 км от обходния път на град Рудозем. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще се изведе от центъра на града и ще се улесни пътуването към бъдещия ГКПП Рудозем - Ксанти.

Над 445 км второкласни и третокласни пътища са били рехабилитирани по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". От тях през през тази година са завършени общо 158.5 километра. Инвестицията в тези ремонти е за над 142 млн. лв., а средствата са от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

През тази година по ОПРР са изпълнени ремонтите на 142.9 км второкласни и третокласни пътища, а на още 15.7 км строителните работи са приключили и предстои издаването на разрешенията за ползване от държавната приемателна комисия. С европейското финансиране през тази и миналата година бяха рехабилитирани близо 64 км от третокласния път Смолян - Стойките - Широка лъка - основна пътна връзка за жителите на област Смолян и алтернативен маршрут на второкласния път II-86 Асеновград - Смолян.

Ремонтирани са и 32.5 км от второкласния път Дупница - Самоков, свързващ ГКПП „Гюешево“ с АМ „Струма“, с път I-1 София - Благоевград и АМ „Тракия“. Рехабилитация е направена и на 30 км от път III-112 Дъбова махала - Монтана, важна пътна връзка за редица населени места в Северозападна България с градовете Монтана, Лом и Видин, както и с пристанище Лом и ферибота Видин - Калафат.
По ОП „Региони в растеж“ през следващата година продължава ремонтът на още 106.3 км пътища, на които е работено и през тази година. Сред тях са 33.5 км от Айтоски проход - път III-208 Провадия – Айтос, който е най-кратката връзка за шофьорите от Варненска област с АМ „Тракия“, както и на близо 47 км от второкласния път II-23 Русе - Кубрат - основната пътна артерия между областите Русе, Разград и Силистра.

По Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България продължава ремонтът на 7 км от второкласния път II-86 Средногорци - Рудозем, а по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България през тази година започна основният ремонт на над 24 км пътища в Северна България.

През следващата година е планирано да започне изграждането на 2.61 км от обходния път на град Рудозем. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще се изведе от центъра на града и ще се улесни пътуването към бъдещия ГКПП Рудозем - Ксанти. Предвижда се част от изграждането на обхода на Рудозем да се финансира по Програмата за Трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014-2020 г.".

Facebook logo
Бъдете с нас и във