Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

С ФАР СЕ ТОЧИ НАЙ-ДОБРЕ

Най-много финансови измами са констатирани при усвояването на средствата от предприсъединителната програма ФАР. Това заключение фигурира в публикувания в четвъртък (13 юли) доклад на Еврокомисията за борба с финансовите злоупотреби през 2005 година.
Основно средства по тази програма към момента ползват България и Румъния. Сред кръга на заподозрените обаче попадат и присъединилите се през май 2004 г. държави от Централна Европа, които все още не са приключили напълно с усвояването на пари по ФАР. В анализа на комисарите се посочва, че за сметка на това през миналата година са намелели сигналите за измами по програма САПАРД. Що се отнася до Структурните инструменти, там най-уязвими за източване на средства от единния бюджет са се оказали Европейският фонд за регионално развитие и Европейският социален фонд. В областта на така наречените собствени средства (т.е. приходи) ръстът спрямо 2004-а на установените и докладвани измами общо от 25-те членки е 55 на сто. Най-рискови стоки при внос в общността от трети страни (т.е. нечленки на ЕС) са цигарите, захарта и текстилът.
Докладът на Еврокомисията отбелязва напредъка на ЕС при приемането и прилагането на общото законодателство срещу финансовите измами. От всички действия, предвидени за изпълнение в периода 2001-2005 г., 75% са били изцяло реализирани до 31 декември 2005 г., констатират комисарите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във