Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С еврофондове се изпълняват жп проекти за 3 млрд. лева

В рамките на управлението на първия служебен кабинет са започнали проекти за изграждане и модернизация на жп инфраструктурата за над 1 млрд. лева.

С европейско финансиране у нас се изпълняват железопътни проекти на стойност 3 млрд. лева.  Работата по два от най-мащабните проекти, финансирани по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за настоящия програмен период 2014-2021 г. ще продължи и през следващия програмен период. Това са автомагистрала „Струма“ Лот 3.2 и ЖП проекта за скоростна ж.п. магистрала „Елин Пелин – Костенец“.

Транспортният министър Христо Алексиев обяви миналата седмица отбелязването на инициативата „Влак Свързана Европа“, че за 15 години са положени много усилия и са реализирани  огромни инвестиции в железопътната инфраструктура. Главната цел остава завършването на основните европейски коридори, преминаващи през страната. Според него интермодалният транспорт трябва да получи своето заслужено място, защото това ще гарантира по-добри условия и конкурентни цени на транспортната услуга, в полза на икономиката.

„Дигитализацията в железопътния сектор е друг аспект в нашата работа, който има сериозен потенциал и трябва да ускорим превръщането на железниците в съвременни иновативни предприятия“, коментира Христо Алексиев.

В рамките на управлението на първия служебен кабинет са започнали проекти за изграждане и модернизация на жп инфраструктурата за над 1 млрд. лева.

По проекта на Плана за възстановяване и устойчивост, средствата за "Транспортна свързаност" възлизат на 1,8 млрд. лв. За "Цифрова свързаност" се очакват инвестиции за близо 1 милиард лв., от които 300 млн. лв. е привлечено финансиране от страна на операторите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във