Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С една трета са нараснали приходите на хотелиерите през септември

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, през септември тази година се увеличава с 4.5% в сравнение със същия месец на 2020-а и достига 620 000. В показателя други места за краткосрочно настаняване са обхванати вилни и туристически селища, хостели, къщи за гости, бунгала, почивни домове, хижи, частни квартири и апартаменти и други. В настоящата пандемична обстановка те са много по-предпочитани за почивка заради възможността на хората да са сред по-малко други туристи.

Няма изненада в това, че българите са били повече – 387 100. Противоепидемичните мерки спираха и пускаха туристи от чужбина, докато нашенци имаха възможност да се движат свободно из страната. А и много от тях почиваха в черноморските курорти. През септември те са направили средно по 2.6 нощувки. Чуждестранните граждани, предпочели страната ни за почивка, са били 232 900, като те са имали по-дълга отпуска и имат средно по 4.4 нощувки. Над две трети от тях са предпочели хотели с 4 и 5 звезди.

За увеличаване на броя на туристите е спомогнало и това, че повече места за настаняване са отворили врати през деветия месец, като и леглата в тях са били повече.

На този фон приходите от нощувки през септември се увеличават с 35.1% в сравнение със  септември 2020-а и достигат 119.1 млн. лева. Чужденците са били по-щедри като са оставили в хотелите общо 70.1 млн. лева. Българите са могли да отделят само 49 млн. лв. от своите доходи.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване през септември е нараснал до 2 023 700 в сравнение със същия месец на миналата година. По сметката на чужденците има повече нощувки - 1 014 500, докато за българските туристи те са 1 009 200.
През септември хотелите с 4 и 5 звезди са най-предпочитани от чужденците и в тях те са реализирали 80.6% всичките си нощувки. Само 42.7% от преспиванията на българите са местата от най-висока категория. В хотелите с 3 звезди са почивали малко над една четвърт от българите, а в тези с 1 и 2 звезди са приютили 30.4% от нашенците.

 

Заетост

С 0.1% расте общата заетост на леглата в местата за настаняване през септември, като тя е 2021 г. е 27.4 процента. Най-висока е тя в хотели с 4 и 5 звезди, следват тези с 3 звезди и най-малка в местата с 1 и 2 звезди.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във