Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С една трета повече са построените жилищни сгради през второто тримесечие

Предадените за ползване жилищни сгради през второто тримесечие са 1128, а новопостроените жилища в тях са 3826, според предварителните данни от националната статистика. В сравнение със същия период на миналата година сградите са с 261 повече, но заедно с това жилищата в тях намаляват с 342.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през второто тримесечие най-много са със стоманобетонна конструкция. Но има и тухлени постройки, с друга конструкция, както и панелни.

Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (78.2%), следвани от жилищните кооперации и вили, като расте и броят им. В сравнение с второто тримесечие на миналата година сградите от смесен тип намаляват.

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите София (столица) – 165 сгради с 1026 жилища, в Пловдив - 163 сгради с 533 жилища, и в Бургас - 138 сгради с 472 жилища в тях.

Във област Видин обаче са построени две сгради с три апартамента. В областите Монтана и Враца са предадени за използваен пет сгради с по пет апартамента. Строителите в област Смолян също не са имали много работа. Те са построили четири сгради с шест жилища в тях.

Най-много са новопостроените жилища с по три и по две стаи – с общ дял 70.3 процента. Най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи.

Общата полезна площ на новопостроените жилища през второто тримесечие е 394 000 кв. м, като е с 4.4% по-малко в сравнение със същото тримесечие на миналата година. Жилищната площ в тях също намалява и е 315 300 кв. метра.
Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище се увеличава от 98.9 кв. м през второто тримесечие на миналата година на 103 кв. м през тази година.
Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Габрово - 183.3 кв. м, и в Монтана - 175.6 кв. метра. А най-малка е тя в областите Велико Търново - 65.4 кв. м, и Варна - 83.2 кв. метра.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във