Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С една четвърт спада търговията ни с трети страни през август

Седми месец продължава спадът в търговията на България с т.н. трети страни, извън Европейския съюз. През август тази година износът на стоки от страната ни за тези държави е намалял с 25.8% спрямо същия месец на 2019-а и е в размер на 1.32 млрд. лева.

През периода между януари и август тази година експортът по това направление намалява с 11.5% в сравнение със същия период на 2019-а и е на стойност 11.99 млрд. лева, изчисляват от Националния статистически институт. Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (-54.6%).

Основни търговски партньори на България в тази група са Турция, Китай, Обединеното кралство, Съединените американски щати, Сърбия, Руската федерация и Република Северна Македония. Всички те формират 54.1% от износа за трети страни.

При вносът на стоки в България от трети страни положението е още по-зле. През периода януари - август намалението по този показател е с 12.8% в сравнение със същия период на 2019 г. и е на стойност 14.59 млрд. лева (по цени CIF). Понижението и тук е за седми пореден месец. И по този показател най-голям е спадът  в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (-50.4%).

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Руската федерация, Китай и Сърбия.

През август тази година обаче се забелязва подобряване на търговските отношения с тези страни. Вносът на стоки в България от трети страни спада с 9.6% спрямо същия месец на миналата година и е в размер на 1.74 млрд. лeвa.

Турция

остава най-големият ни търговски партньор извън страните от Европейския съюз. За осемте месеца износът за южната ни съседка е на стойност 2.24 млрд. лева при 2.005 млрд. лева за седемте месеца, а вносът е била за 2.61 млрд. лева при 2.27 млрд. лева в края на юли. 

Това е логично предвид многото турските фирми, които са инвестирали у нас. Хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост са привлекли голяма част от тези пари. Има вложения и в туризма.

Към

Китай

са заминали български стоки за 3.07 млрд. лева. Износът е бил за 1.14 млрд. лева, а вносът е на стойност 1.93 млрд. лева.  

Износът към

Русия

остава нисък. За осемте месеца той е само 526.4 млн. лева. В същото време вносът от тази страна е в размер на 2.47 млрд. лева, което и формира огромното отрицателно търговско салдо с Русия. 

Стокообменът със 

Сърбия 

отбелязва постоянен раст през последните години, а през 2017 г. прескочи и границата от един милиард евро. За осемте месеца сме изтъргували в западната ни съседка изделия за 620 млн. лева при 540.7 млн. лева за седемте месеца. Вносът обаче е много по-голям - за 800.9 млн. лева при 686 в края на юли. Естествено силно влияние за ръста на търговията между двете ни страни оказват географската близост, ниските транспортни разходи, близостта на езиците, както и добрите политически отношения през годините. Не са малко и фирмите от двете страни, които имат производство в съседната страна. 

 

Външнотърговското салдо

(износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през периода януари - август е отрицателно и е в размер на 2.60 млрд. лева. Само през август също е отрицателно и е на стойност 413.6 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във