Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С двете US-централи лошо, но и без тях не се получава

В последните месеци се изписа не малко за държавната въглищна енергетика и за най-важната част от нея - ТЕЦ „Марица Изток 2“ . Синдикати и правителство се опитват всячески да бранят централата, за да може тя да продължи да работи и след 2030 година. Задачата обаче няма да е лека заради европейските изисквания и "зеленият път", по който е поел Стария континент.

Въпреки че са на една ръка разстояние от така одумвания държавен мастодонт, за двете американски въглищни централи се говори все по-малко и все по-тихо. А заради евроизискванията през 2030 г. те също трябва да бъдат затворени завинаги.

Според всички оценки собствениците им дотогава ще са възвърнали всичките си инвестиции – очаква се сегашните им дългосрочни договори да бъде приключени през 2024-а за ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ и през 2026-а за ТЕЦ AES Гълъбово. Като до края те остават в привилегировани позиции и с гарантирано изкупуване на произведената електроенергия.

В приватизационните им договори има и още една интересна клауза, на която обаче се обръща малко внимание. Разходите за вредните емисии на двата ТЕЦ-а се покриват изцяло от НЕК. Двете американски централи и българското правителство са се разбрали преди 20 години тези разходи да бъдат за сметка на енергийната компания. Това до известна степен не е лишено от логика, като се има предвид в колко тежко финансово състояние бе държавата през 1999 година. А и самите разходи тогава бяха съвсем други.

Сега клаузата действително изглежда стряскащо, но пък и никой не говори за нейното предоговаряне. От отчета на НЕК за деветмесечието на 2019 г. ясно се вижда, че Общественият доставчик е закупил над 2,2 млн. мвтч. електроенергия от ТЕЦ „AES Гълъбово“. За това количество са избълвани около 2,5 млн. тона въглероден диоксид. Простата сметка показва, че за деветте месеца на миналата година НЕК е платил на  предприятието близо 62,5 млн. евро или над 122 млн. лева. за емисиите. Това е при условие, че на централата няма отпуснати безплатни квоти от държавата и квотите са закупени при цени от 25 евро/тон.

При другата американска централа - ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“, сметката дори е по-голяма. От нея за девет месеца НЕК е закупил над 3 млн. мвтч електроенергия. Докато изпуснатите в атмосферата вредни емисии са за около 3,3 млн. тона и разходът за този мръсен въздух се изчислява на около 161,4 млн. лева. Припомняме, че според енергийните специалисти за всеки произведен мегаватчас електроенергия от въглищата на мини „Марица Изток“ се отделят между 1,1 и 1,4 тона въглероден диоксид.

Естествено изчисленията не могат да бъдат направени точно до стотинката, защото в отчетите на НЕК не е дадено отделно перо за разходите за квоти на двата ТЕЦ-а. И изобщо, там информацията по темата е твърде скромна. Освен това споменатите суми не са окончателни и до края на 2019-а със сигурност са се увеличили. Окончателните отчети за дейността на предприятията ще покажат какви точно количества е закупил НЕК от тях.

Иначе на всички е ясно, че електрическата компания е в тежко финансово състояние и трудно ще се възстанови. На всичко отгоре разходите за квоти на двете централи не засягат само нея. Високите цени на емисиите рефлектират и върху дейността на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Съгласно закона той е задължен да възстановява направените от НЕК разходи за задължително изкупуване на електроенергия. С две думи – разходите за квоти се прехвърлят и върху фонда, а оттам и върху българските потребители.

Друг интересен факт от разглежданите два приватизационни договора е, че при фалит на Националната електрическа компания нищо няма да се промени. Разходите за произведената електроенергия от двата американски ТЕЦ-а ще се поемат директно от електроразпределитените компании – тоест от всички потребители.

Разбира се, НЕК купува електроенергия за бита и от държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“. Количествата са почти равни и при трите централи, но държавната сама си плаща разходите за квоти. Заради тях е и в тежко финансово състояние. Загубите й започват с популистките решения на правителството през 2013-а  да намали изкупните цени на енергията от "Марица - Изток 2" за регулирания пазар. Днес само разходите за СО2 квоти са равни на общите приходи на ТЕЦ-а, тоест това е непреодолим фактор, както обясни неотдавна енергийният експерт Боян Рашев.

Той обърна също така внимание, че двете американски централи осигуряват средно 18-20% от тока на страната и то точно в моментите, когато системният оператор (ЕСО) има най-голяма нужда от него. Блоковете им са доста по-маневрени от всички други големи мощности у нас. Което е изключително важно, особено в сухи години като сегашната, когато водата в големите ВЕЦ-ове трябва да се пази. А и оборудването на двата ТЕЦ-а е на световно ниво по отношение на екологичните си технологии и резултати, обясни експерът. Според него през 2019 г. те получават общо като допълнителни плащания 31% (около 500 млн. лв.) от Фонд „Сигурност на енергийната система“ и генерират 18% от тока в България.

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във