Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С 89 млн. лв. ще се реконструира пловдивския ЖП възел

Кметът Здравко Димитров се е срещнал с ръководителя на проекта за  пробива под Централна жп гара от страна на възложителя Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Иван Бакалски и представители на фирмата изпълнител, за да уточнят финални технически подробности. Очаква се следващата седмица да бъде направено публично представяне на проекта и непосредствено след това да започнат строителните работи, съобщиха от общината в Пловдив. В срещата е участвал и заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Проектът за пробива под Централна жп гара е разделен на 12 етапа като всяка част от него върви със съответната организация на движението, така че ареалът около гарата и при входовете на пробива от юг и север да не бъдат блокирани за дълго. След одобрение на временната организация за движение в района, гражданите ще бъдат своевременно информирани.  В първият етап не се предвиждат сериозни промени в движението, уточняват от общината.

„Помолихме изпълнителите да оптимизират проекта, за да може да намалим максимално неудобството за гражданите, затова и той бе разделен на толкова етапа, но все пак обектът е сложен и няма как да няма затруднения“, е съобщил кметът Здравко Димитров.

Според инж. Бакалски се очаква проектът да бъде финализиран до края на 2023 г., тъй като тогава приключва и отчитането по Механизма за свързване на Европа, по който на Националната компания железопътна инфраструктура са отпуснати 89 млн. лв. за реконструкцията на пловдивския ЖП възел.

Тъй като предстои изместване на подземна инфраструктура, преди започването на строителните работи, ще се проведе среща с всички експлоатационни дружества, за да може графиците на работа да бъдат съобразени с други планирани дейности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във