Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С 56.6 млн. лв. ще се подобри ликвидността на земеделски стопанства

С помощ от 56.6 млн. лв. ще се подобри ликвидността по кредити на земеделски стопани, отглеждащи едри и дребни преживни животни и на картофопроизводителите. Със средствата ще бъдат подпомогнати стопани, които са отсрочили кредитите си, предоставени от Държавен фонд „Земеделие“ и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID-19. Това стана възможно след като Европейската комисия одобри нотификацията за прилагане на държавна помощ.

Според разпоредбите сумата за един бенефициер не може да надвишава 100 000 евро. Срокът за прилагане на помощта е до 31 декември.

"В началото на месец август се срещнах с животновъди и поех ангажимент да ги подпомогнем с близо 82,3 млн. лева. От тях 25,7 милиона лева са за помощта de minimis за животновъдите, които търпят загуби заради сушата и 56,6 млн. за подобряване на ликвидността в стопанствата. Подадени са близо 14 000 заявления по de minimis и следващата седмица ДФЗ ще извърши плащанията. Днес Държавен фонд „Земеделие“ преведе и 4,1 млн. лева на 4667 стопани с 590 313 пчелни семейства. До 2 септември ще се приемат и заявления по de minimis за плодове, зеленчуци, маслодайна роза и винени лоза. Помощта ще е в размер на над 19 млн. лева", отбеляза премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

Facebook logo
Бъдете с нас и във